Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών Ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές δείχνουν τον δρόμο της συνταγματικής αναθεώρησης
  • 1
  • 2
  • 3

Για να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

Συνέντευξη στον Ν. Παπαδημητρίου, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2025-01-18

SOCRATIS

...Η υπο­ψη­φιό­τη­τα της Λού­κας Κατσέ­λη εί­ναι η πιο κα­τάλ­λη­λη για τον θε­σμό και υπερ­βαί­νει τα κομ­μα­τι­κά όρια. Η πο­ρεία της χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από δη­μο­κρα­τι­κές αξί­ες και δη­μο­κρα­τι­κό ήθος, έχει με­γά­λο πο­λι­τι­κό και κοι­νω­νι­κό απο­τύ­πω­μα, αλλά και μια διε­θνή και ακα­δη­μαϊ­κή δρά­ση που προ­σθέ­τει και αντι­στοι­χεί στον ανώ­τα­το θε­σμό. Επι­μεί­να­με ότι δεν πρέ­πει η δια­δι­κα­σία εκλο­γής να γί­νει ευ­και­ρία για εντυ­πώ­σεις και κομ­μα­τι­κά παι­χνί­δια. Για όλους αυ­τούς τους λό­γους η υπο­ψη­φιό­τη­τα της κυ­ρί­ας Κατσέ­λη έχει ήδη ένα πολύ θε­τι­κό πο­λι­τι­κό και κοι­νω­νι­κό απο­τύ­πω­μα. Και απο­τε­λεί και σή­με­ρα τη μόνη υπο­ψη­φιό­τη­τα που μπο­ρεί και να ενώ­σει.

Πού έχει δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς

Σωτήρης Βαλντέν, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2024-12-16

Σωτήρης Βαλντέν
Σωτήρης Βαλντέν

Ακού­γο­ντας την τε­λευ­ταία ομι­λία του Αντώ­νη Σαμα­ρά (12/​12), ανα­λο­γί­ζε­ται κα­νείς με τρό­μο ποιος άν­θρω­πος υπήρ­ξε πρω­θυ­πουρ­γός της χώ­ρας για δυό­μι­σι χρό­νια και υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών για άλλα τόσα. Η πλατ­φόρ­μα που ξε­δί­πλω­σε για τα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, την Κύπρο, το Μακε­δο­νι­κό, απο­τε­λεί έκ­φρα­ση ενός ακραί­ου ελ­λη­νι­κού εθνι­κι­σμού. Ψευ­το­δί­λημ­μα το «πό­λε­μος ή ει­ρή­νη», μας είπε. «Κατευ­να­σμό» χα­ρα­κτή­ρι­σε τον διά­λο­γο με την Τουρ­κία. Εθνι­κή επι­τυ­χία την απόρ­ρι­ψη του σχε­δί­ου Ανάν. Η­ Μακε­δο­νία εί­ναι μία και ελ­λη­νι­κή, προ­σέ­θε­σε, για να μην ξε­χνιό­μα­στε.

Με τους πραματευτάδες;..

Κώστας Καλλίτσης, Δημοσιευμένο: 2024-12-15

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης

Οι ρυθ­μοί οι­κο­νο­μι­κής με­γέ­θυν­σης ξε­θυ­μαί­νουν όσο πλη­σιά­ζει η λήξη του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης και Ανθε­κτι­κό­τη­τας: Το κυ­βερ­νη­τι­κό με­σο­πρό­θε­σμο πρό­γραμ­μα 2025-28 προ­βλέ­πει με­γέ­θυν­ση 2,3% το νέο έτος, 2% το 2026, 1,5% το 2027 και 1,3% το 2028. Βεβαί­ως, αυ­τοί οι ρυθ­μοί εί­ναι από τους υψη­λό­τε­ρους στην Ευρω­παϊ­κή Ένωση. Αλλ’ εί­ναι αυτό βά­σι­μος λό­γος να νιώ­θου­με ικα­νο­ποί­η­ση; Πιστεύω όχι. Γιατί αυτή η δια­φο­ρά τί­πο­τα ση­μα­ντι­κό δεν λέει για την τρο­χιά της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας ούτε, πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο, υπο­δη­λώ­νει κάτι για την ανα­βάθ­μι­ση της θέ­σης της στον διε­θνή κα­τα­με­ρι­σμό ερ­γα­σί­ας.

Η αλβανική εθνική επέτειος της 28ης Νοέμβρη πρέπει να γιορταστεί επισήμως στην Ελλάδα

Δημήτρης Χριστόπουλος, Δημοσιευμένο: 2024-12-04

christop

Dita e Pavarësisë. Ημέρα της Αλβα­νι­κής Ανε­ξαρ­τη­σί­ας! Στις 28 Νοεμ­βρί­ου το βρά­δυ, χι­λιά­δες Αλβα­νοί εί­χαν ξε­χυ­θεί στους δρό­μους των Αθη­νών, πε­ζοί, στα αυ­το­κί­νη­τα και στα μη­χα­νά­κια να γιορ­τά­σουν την εθνι­κή επέ­τειο της πα­τρί­δας τους. H άρτι φω­τα­γω­γη­μέ­νη για τις γιορ­τές πόλη έλαμ­ψε με τρό­πο πρω­τό­φα­ντο: και χρι­στου­γεν­νιά­τι­κα λα­μπιό­νια και δι­κέ­φα­λοι αε­τοί!

Στις 28 Νοέμ­βρη του 1912, υπε­γρά­φη η Δια­κή­ρυ­ξη της Ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Αλβα­νί­ας στην Αυλώ­να. Βέβαια, θα χρεια­ζό­ταν να πε­ρά­σει αρ­κε­τός και­ρός ώστε να γί­νει πραγ­μα­τι­κά κρά­τος η Αλβα­νία.

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, TVXS.gr, Δημοσιευμένο: 2024-12-02

Νίκος Μπίστης
Νίκος Μπίστης

Πριν μια βδο­μά­δα η Εποχή είχε φι­λο­ξε­νή­σει άρ­θρο μου για τα ελ­λη­νο­τουρ­κι­κά με τί­τλο «Στα­θε­ροί στην αντιε­θνι­κι­στι­κή μας γραμ­μή». Εκεί υπήρ­χε η πρό­βλε­ψη ότι η κυ­βέρ­νη­ση Μητσο­τά­κη, και αν υπο­θέ­σου­με ότι θέ­λει, δεν μπο­ρεί να προ­χω­ρή­σει στην επί­λυ­ση των Ελλη­νο­τουρ­κι­κών δια­φο­ρών. Το σχε­τι­κό ση­μείο: « …η βού­λη­ση και οι αντο­χές της κυ­βέρ­νη­σης Μητσο­τά­κη δεν την οδη­γούν σε ρι­ζι­κή επί­λυ­ση των δια­φο­ρών με την γεί­το­να αλλά σε επι­δί­ω­ξη δια­τή­ρη­σης ενός κα­λού – πλην εύ­θραυ­στου – κλί­μα­τος».

Όχι στο ”πατριωτικό Μέτωπο”

Σωτήρης Βαλντέν, TVXS.gr, Δημοσιευμένο: 2024-12-01

Κάθε μέρα που περ­νά, τα «ήρε­μα νερά» στις ελ­λη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις κιν­δυ­νεύ­ουν να δώ­σουν τη θέση τους σε νέες φουρ­τού­νες. Η έλ­λει­ψη προ­ό­δου στην επί­λυ­ση των ζη­τη­μά­των ου­σί­ας απει­λεί την ύφε­ση.

Όταν όλοι επα­να­λαμ­βά­νουν κα­θη­με­ρι­νά και δη­μό­σια πως δεν υπο­χω­ρούν ούτε σπι­θα­μή από κα­μία θέση τους, ενώ ταυ­τό­χρο­να δεν έχου­με και έν­δει­ξη προ­ό­δου επί της ου­σί­ας, εί­ναι ζή­τη­μα χρό­νου οι δια­κη­ρύ­ξεις αδιαλ­λα­ξί­ας να αρ­χί­σουν πάλι να αντι­με­τω­πί­ζο­νται εκα­τέ­ρω­θεν ως «προ­κλή­σεις» και για μια ακό­μη φορά να μπει σε κί­νη­ση το σπι­ράλ της έντα­σης.

Σκέψεις, με αφορμή το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ

Δημήτρης Λιάκος, KReport, Δημοσιευμένο: 2024-12-01

liakosdimitris

Η έκ­δο­ση των απο­μνη­μο­νευ­μά­των της Άνγκ. Μέρ­κελ και οι ανα­φο­ρές της στους τρεις πρώ­ην Έλλη­νες πρω­θυ­πουρ­γούς με τους οποί­ους συ­νερ­γά­στη­κε την προη­γού­με­νη δε­κα­ε­τία, πυ­ρο­δό­τη­σε αντι­δρά­σεις στον εγ­χώ­ριο πο­λι­τι­κό και δη­μο­σιο­γρα­φι­κό κό­σμο. Καταρ­χάς να υπο­γραμ­μί­σου­με ότι κάθε ανά­λο­γο εγ­χεί­ρη­μα έχει υπο­κει­με­νι­κό χα­ρα­κτή­ρα κα­θώς εμπε­ριέ­χει την οπτι­κή ενός προ­σώ­που. Οφεί­λου­με όμως να πα­ρα­δε­χθού­με ότι η συμ­με­το­χή του/​της εκά­στο­τε συγ­γρα­φέα σε πρω­τα­γω­νι­στι­κή θέση στα γε­γο­νό­τα δί­νει στο πό­νη­μα του/​της μια άλλη δυ­να­μι­κή και αξία στην κα­τα­τε­θει­μέ­νη «αλή­θεια» του/​της.

Ένα προβληματικό νομοσχέδιο

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2024-12-01

Τις επό­με­νες ημέ­ρες θα απα­σχο­λή­σει την Ολο­μέ­λεια της Βου­λής ένα νο­μο­σχέ­διο που αφο­ρά τη μι­σθω­τή ερ­γα­σία: Συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και κα­τώ­τα­το μι­σθό. Ορί­ζει ότι ο κα­τώ­τα­τος μι­σθός θα προ­κύ­πτει (παρά τη δια­φω­νία της Γ­ΣΕ­Ε και του ΣΕ­Β) από έναν αλ­γό­ριθ­μο, έτσι ώστε να μην επι­τρέ­πο­νται αυ­ξή­σεις του κα­τώ­τα­του μι­σθού πάνω από τον πλη­θω­ρι­σμό και τη γε­νι­κή πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τα. Ανα­φο­ρι­κά, δε, με την υπο­χρέ­ω­ση της χώ­ρας -σε συμ­μόρ­φω­ση με σχε­τι­κή ευ­ρω­παϊ­κή οδη­γία- να κα­ταρ­τί­σει συ­γκε­κρι­μέ­νο σχέ­διο για να κα­λυ­φθεί το 80% των μι­σθω­τών από συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, το νο­μο­σχέ­διο πετά τη μπά­λα στην εξέ­δρα.

Αφετηρία μιας νέας εποχής ανάκαμψης

Στέργιος Καλπάκης, Δημοσιευμένο: 2024-11-26

Στέργιος Καλπάκης
Στέργιος Καλπάκης

Μετά από όσα συ­νέ­βη­σαν τη χρο­νιά που πέ­ρα­σε απαι­τού­νται η μέ­γι­στη ενό­τη­τα, συ­ντρο­φι­κό­τη­τα και συλ­λο­γι­κό­τη­τα. Χρειά­ζε­ται πα­ράλ­λη­λα ένας αέ­ρας ανα­νέ­ω­σης στη δη­μό­σια ει­κό­να του κόμ­μα­τος, που θα συν­δυά­ζε­ται, όμως, με την εμπει­ρία και τη στι­βα­ρή πο­λι­τι­κή πα­ρου­σία που απο­πνέ­ουν σι­γου­ριά και εμπι­στο­σύ­νη.

Το μέ­τρο της επι­τυ­χί­ας της εκλο­γής προ­έ­δρου στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ­ – Προ­ο­δευ­τι­κή Συμ­μα­χία δεν εί­ναι μόνο το γε­γο­νός ότι ση­μειώ­θη­κε μια πολύ ικα­νο­ποι­η­τι­κή συμ­με­το­χή μετά από μία χρο­νιά πρω­το­φα­νούς κρί­σης και απα­ξί­ω­σης, με τρεις δια­σπά­σεις και δρα­μα­τι­κή συρ­ρί­κνω­ση της εκλο­γι­κής του επιρ­ρο­ής.

Το αγαθό της σταθερότητας

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2024-11-24

Μόνι­μο και δια­κη­ρυγ­μέ­νο μέ­λη­μα του υπουρ­γού Εθνι­κής Οικο­νο­μί­ας και Οικο­νο­μι­κών εί­ναι η δια­τή­ρη­ση της δη­μο­σιο­νο­μι­κής ισορ­ρο­πί­ας ως μη δια­πραγ­μα­τεύ­σι­μο αγα­θό. Εχει δί­κιο. Ούτως ή άλ­λως για μια υπερ­χρε­ω­μέ­νη χώρα όπως η Ελλά­δα, πολ­λώ μάλ­λον στις ση­με­ρι­νές συν­θή­κες διε­θνούς ανα­στά­τω­σης, όταν σμή­νη από αβε­βαιό­τη­τες δια­τρέ­χουν όλο τον κό­σμο, η ανα­τρο­πή της δη­μο­σιο­νο­μι­κής ισορ­ρο­πί­ας θα ήταν ό,τι χει­ρό­τε­ρο θα μπο­ρού­σε να μας συμ­βεί.

Μπορεί να επιβιώσει η Αριστερά;

Αντώνης Λιάκος, Δημοσιευμένο: 2024-11-24

liakos

Δεδο­μέ­νων του κα­τα­κερ­μα­τι­σμού, της απώ­λειας επιρ­ρο­ής και της απα­ξί­ω­σης των συ­ρι­ζο­γε­νών κομ­μά­των, η Αρι­στε­ρά δεν θα εί­ναι κόμ­μα εξου­σί­ας για απροσ­διό­ρι­στο διά­στη­μα. Τι θα μπο­ρού­σαν, όμως, να κά­νουν για να επι­βιώ­σει ο αρι­στε­ρός πο­λι­τι­κός χώ­ρος;

Προ­ϋ­πό­θε­ση εί­ναι να ξα­να­χτι­στεί η εμπι­στο­σύ­νη. Να αφή­σουν πίσω τους τη μνη­σι­κα­κία όλες οι πλευ­ρές. Γιατί, τε­λι­κά, όλοι ανε­ξαι­ρέ­τως μοι­ρά­ζο­νται κοι­νές ευ­θύ­νες, αλλά και κά­ποιους κοι­νούς στό­χους. Σε αυ­τούς πρέ­πει να επι­κε­ντρω­θούν, δη­μιουρ­γώ­ντας πρω­το­βου­λί­ες στον ελά­χι­στο κοι­νό πα­ρα­νο­μα­στή.

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Το μαζί είναι εδώ και ξεκινάμε – Θα χτίσουμε το σπίτι μας από την αρχή, ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιευμένο: 2024-11-24

Θέλω να ευ­χα­ρι­στή­σω όλους τους συ­ντρό­φους, όλους τους πο­λί­τες που συμ­με­τεί­χαν στην εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία. Είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ­, την Αρι­στε­ρά, την προ­ο­δευ­τι­κή πα­ρά­τα­ξη!Θέλω να συγ­χα­ρώ τους συ­νυ­πο­ψή­φιούς μου για τον αγώ­να που κά­να­με και το επί­πε­δο πο­λι­τι­κού δια­λό­γου που εί­χα­με. Ο­ ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ εί­ναι εδώ και εί­ναι όρ­θιος!Έχου­με πλή­ρη συ­ναί­σθη­ση του ση­μα­ντι­κού έρ­γου που έχου­με μπρο­στά μας, αλλά και των ανα­γκών που έχει η κοι­νω­νία.Οι ση­με­ρι­νές εκλο­γές εί­ναι και μια απά­ντη­ση σε όσους αμ­φι­σβή­τη­σαν την επό­με­νη μέρα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ­ ΠΣ

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 11702

Απόψεις

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευ­ρυ­μέ­νη συ­νά­ντη­ση» που προ­α­νήγ­γει­λε ο Γκου­τέ­ρες αφο­ρά την πρό­σκλη­ση των εγ­γυ­η­τριών δυ­νά­με­ων «για να συ­ζη­τή­σουν την πο­ρεία προς τα εμπρός». Είναι κα­τα­γε­γραμ­μέ­νο από και­ρό στον ΟΗΕ ότι η θε­τι­κή στρο­φή στις σχέ­σεις ανά­με­σα στην Ελλά­δα και την Τουρ­κία προσ­στη­ρι­χτεί μια πλή­ρους κλί­μα­κας πρω­το­βου­λία του ΟΗΕ.φέ­ρει μια ανέλ­πι­στη ευ­και­ρία για να στη­ρι­χθεί μια πλή­ρους κλί­μα­κας πρω­το­βου­λία του ΟΗΕ.

Τα μίλια και η θάλασσα

Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, 2024-10-19

Συμπλη­ρώ­νο­νται, αυ­τές τις ημέ­ρες, 51 χρό­νια από τότε που άρ­χι­σε η ελ­λη­νο­τουρ­κι­κή δια­μά­χη για το Αιγαίο. Ξεκί­νη­σε ως τουρ­κι­κή αντί­δρα­ση σε μια αναγ­γε­λία του τότε δι­κτα­το­ρι­κού κα­θε­στώ­τος ερευ­νών για υδρο­γο­νάν­θρα­κες. Εξε­λί­χθη­κε σε μια συ­νο­λι­κή αμ­φι­σβή­τη­ση του status quo.

Εκφασισμός ελληνικής κοινωνίας

Ξένια Κουναλάκη, Η Καθημερινή, 2024-10-17

Οσοι πί­στε­ψαν ότι επει­δή μπή­κε στη φυ­λα­κή η Χρυσή Αυγή, τε­λειώ­σα­με με τα φαι­νό­με­να εκ­φα­σι­σμού της ελ­λη­νι­κής κοι­νω­νί­ας, δια­ψεύ­δο­νται κα­θη­με­ρι­νά. Σε δομή φι­λο­ξε­νί­ας ανη­λί­κων με­τα­να­στών στα Σεπό­λια εμ­φα­νί­στη­κε ομά­δα «αγα­να­κτι­σμέ­νων», οπλι­σμέ­νη με κα­δρό­νια και λο­στούς, απει­λώ­ντας τα παι­διά ότι θα τα πε­τά­ξει στη θά­λασ­σα. Η αστυ­νο­μία πα­ρε­νέ­βη και συ­νέ­λα­βε τα θύ­μα­τα, όχι τους θύ­τες της ει­σβο­λής. Δεν εκ­πλήσ­σει η στά­ση της.

Φυλάκιση δια πάσαν νόσον

Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή, 2024-10-02

...Στο σύν­θε­το πρό­βληµα της πα­ρα­βα­τι­κό­τη­τας των ανη­λί­κων, η κυ­βέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε µέτρα κα­τα­στο­λής που φτά­νουν µέχρι και την κά­θειρ­ξη γο­νέ­ων, όταν η παραµέλη­ση των τέ­κνων έχει ως απο­τέ­λεσµα τη συµµετο­χή τους σε βί­αια επει­σό­δια· ας ελ­πί­σουµε πως ισχύ­ει η προ δέκα µηνών δέσµευση του υπουρ­γού ∆ικαιο­σύ­νης κ. Γιώρ­γου Φλω­ρί­δη, ότι «τα νέα κα­τα­στήµατα θα γί­νουν µέσα σε ένα χρό­νο,...

Ελληνοτουρκικά, εξαΰλωση του ρεαλισμού

Κώστας Κωστής, Η Καθημερινή της Κυριακής, 2024-09-22

Δεν εί­μαι ει­δι­κός στις διε­θνείς σχέ­σεις, πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο στα ελ­λη­νο­τουρ­κι­κά. Αλλά με την ιδιό­τη­τα του ιστο­ρι­κού, πά­ντο­τε μου έκα­νε εντύ­πω­ση η με­γά­λη στρο­φή που πα­ρα­τη­ρεί­ται στην ελ­λη­νι­κή εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή με την άνο­δο του ΠΑ­ΣΟ­Κ στην εξου­σία. Και οι εντυ­πώ­σεις αυ­τές μου έρ­χο­νται στο μυα­λό κάθε φορά που ακούω σχό­λια για τις επι­λο­γές της κυ­βέρ­νη­σης, αλλά και τις αντι­δρά­σεις της τε­λευ­ταί­ας σε αυ­τές τις το­πο­θε­τή­σεις.

Το Zeigeitst της τελετής

Πάσχος Μανδραβέλης, Καθημερινή, 2024-08-01

Εμείς οι πα­λιό­τε­ροι, ως ερα­στές της γραμ­μι­κής αφή­γη­σης και των πει­θαρ­χη­μέ­νων συ­νό­λων χο­ρού και γυ­μνα­στι­κής, «φά­γα­με μια φρί­κη» (κατά πως λένε οι νε­ό­τε­ροι) πα­ρα­κο­λου­θώ­ντας την τε­λε­τή έναρ­ξης των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων στο Παρί­σι. Ισως να κα­τα­λά­βα­με πώς ένιω­θαν οι γο­νείς μας, όταν μας έβλε­παν να λι­κνι­ζό­μα­στε ατέ­χνως κρα­τώ­ντας μια φα­ντα­στι­κή ηλε­κτρι­κή κι­θά­ρα. Ισως πάλι να απε­χθα­νό­μα­στε τον νέο ρυθ­μι­κό ήχο, λι­γό­τε­ρο απ’ όσο ενο­χλού­σε τους πα­τε­ρά­δες μας ο «θό­ρυ­βος» της ροκ. Μήπως να κοι­τα­χτού­με στον κα­θρέ­φτη μπας και γί­να­με οι γο­νείς μας, τους οποί­ους κά­πο­τε πε­ρι­φρο­νού­σα­με διό­τι απα­ξί­ω­ναν τις νέες τά­σεις;

Γράμμα ενός παλιού φοιτητή για τις υποκλοπές: “Ευφάνταστα κατασκευάσματα” για το σεβασμό των θεσμών

Δημήτρης Χριστόπουλος, 2024-07-31

Έλαβα το ακό­λου­θο γράμ­μα σε mail από έναν πα­λιό αγα­πη­μέ­νο και πολύ καλό φοι­τη­τή μου στο Πάντειο με αφορ­μή το πό­ρι­σμα του αντιει­σαγ­γε­λέα του Αρεί­ου Πάγου για την υπό­θε­ση των υπο­κλο­πών. Το πα­ρα­θέ­τω αυ­τού­σιο:

«Κύριε κα­θη­γη­τά,

Παρα­κο­λου­θώ εδώ και δύο χρό­νια την υπό­θε­ση των υπο­κλο­πών. Από την αρχή, ενώ θε­ω­ρού­σα έντι­μο τον αγώ­να τον δικό σας και τό­σων άλ­λων προ­σώ­πων και φο­ρέ­ων της κοι­νω­νί­ας των πο­λι­τών για την απο­κά­λυ­ψή του, μου φαι­νό­ταν κά­πως αφε­λής. Κάπως μά­ταιος, αν μου επι­τρέ­πε­τε.

Τουρισμός: Από ελπίδα, πρόβλημα

Σπύρος Σαγιάς, KReport, 2024-07-28

Στην αρχή της δε­κα­ε­τί­ας του 1950 το Ελλη­νι­κό Δημό­σιο με φο­ρέα τον Ε­.Ο­.Τ. άρ­χι­σε την προ­σπά­θεια να γί­νει η Ελλά­δα διε­θνής Του­ρι­στι­κός Προ­ο­ρι­σμός.

Τα ξε­νο­δο­χεία «Ξενία» κτί­στη­καν από το 1951-1965 από τον Ε­.Ο­.Τ. και αντι­προ­σώ­πευαν την αντί­λη­ψη των δη­μιουρ­γών τους για τη σύγ­χρο­νη τότε αρ­χι­τε­κτο­νι­κή και την ανά­δει­ξη πε­ριο­χών με ιδιαί­τε­ρη ομορ­φιά σε όλη τη χώρα.

Παράλ­λη­λα, το 1955 δη­μιουρ­γεί­ται το Φεστι­βάλ Αθη­νών και Επι­δαύ­ρου.

Το κουσούρι μας

Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, 2024-07-27

Είχα ζη­τή­σει από έναν ο κα­θη­γη­τή πο­λι­τι­κής ιστο­ρί­ας στο πα­νε­πι­στή­μιο της Λισα­βώ­νας, να μου εξη­γή­σει για­τί η Πορ­το­γα­λία είχε ξε­μπερ­δέ­ψει με το δικό της μνη­μό­νιο τόσο πιο γρή­γο­ρα από ότι η Ελλά­δα (λι­γό­τε­ρο από τέσ­σε­ρα χρό­νια εκεί­νοι, οκτώ χρό­νια γε­μά­τα εμείς) και με τόσο μι­κρό­τε­ρο κοι­νω­νι­κό και οι­κο­νο­μι­κό κό­στος. «Ίσως επει­δή εμείς εί­μα­στε επτά αιώ­νες πα­λαιό­τε­ρο κρά­τος από εσάς», μου απά­ντη­σε- χω­ρίς να εί­μαι σί­γου­ρος αν μι­λού­σε σο­βα­ρά ή αστειευό­ταν.

Οι ουσιαστικές επανατοποθετήσεις πολιτικής γίνονται μακριά από το προσκήνιο

Αντώνης Παπαγιαννίδης, https://www.ekdoseiskerkyra.gr/, 2024-07-26

Όταν η προ­σο­χή φεύ­γει από το επι­με­λη­μέ­να (αν και τε­χνη­τά, συ­νή­θως) δια­μορ­φω­μέ­νο προ­σκή­νιο, τότε εί­ναι που συ­ντε­λού­νται οι ου­σια­στι­κές επα­να­το­πο­θε­τή­σεις πο­λι­τι­κής.

* * *

Να πιά­σου­με το νήμα των πα­ρα­δειγ­μά­των από την Γαλ­λία, όπου το πάμ­φω­το προ­σκή­νιο διεκ­δι­κούν με την λα­μπε­ρή Τελε­τή Έναρ­ξης οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες στο Παρί­σι, με πρώ­τη φορά διορ­γά­νω­ση σε πο­τά­μι, στον Σηκουά­να – και με δια­τή­ρη­ση της πα­ραι­τη­θεί­σης Κυβέρ­νη­σης Αττάλ στο πη­δά­λιο, ως υπη­ρε­σια­κός, από έναν Πρό­ε­δρο Μακρόν που συ­νε­χί­ζει να ασκεί πο­λι­τι­κή επί του σχε­δια­στη­ρί­ου.

Δημοφιλή Εγκλήματα

Παύλος Ελευθεριάδης, KReport, 2024-06-22

.Η βρε­τα­νι­κή τη­λε­ό­ρα­ση(BBC) πα­ρου­σί­α­σε πολ­λά και λε­πτο­με­ρή στοι­χεία που συν­δέ­ουν άμε­σα Έλλη­νες αξιω­μα­τού­χους με κα­κουρ­γη­μα­τι­κές πρά­ξεις που έχουν οδη­γή­σει στον θά­να­το πάνω από 40 πρό­σφυ­γες. Tο ντο­κυ­μα­ντέρ έδει­ξε μα­γνη­το­σκό­πη­ση της με­τα­φο­ράς κά­ποιων προ­σφύ­γων, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου ενός μι­κρού παι­διού, από ένα ασπρο φορ­τη­γά­κι προς ένα σκά­φος του λι­με­νι­κού. ..

Μέρες του 36, μέρες του 2024

Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, 2024-06-22

...Στο με­τα­ξύ, ως προς την δική μας περί κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς συ­ζή­τη­ση, δύο συ­μπε­ρά­σμα­τα μοιά­ζουν προ­φα­νή. Πως οι πο­λι­τι­κές συ­νερ­γα­σί­ες δια­μορ­φώ­νο­νται με βάση εθνι­κούς όρους και υπο­τάσ­σο­νται στους κα­τα­να­γκα­σμούς των συ­γκε­κρι­μέ­νων εκλο­γι­κών συ­σχε­τι­σμών (και του εκλο­γι­κού νό­μου). Και πως η τύχη τους δεν ορί­ζε­ται από μια αριθ­μη­τι­κή πρά­ξη, από μια πρό­σθε­ση εκλο­γι­κών πο­σο­στών, μα από τον στό­χο που υπη­ρε­τούν και τις πο­λι­τι­κές ιδέ­ες που κυ­ριαρ­χούν στο εσω­τε­ρι­κό τους.

×
×