Θόδωρος Μαργαρίτης, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 28/09/2016

Ήταν το 2000 όταν στελέχη κυρίως από την ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ υποστηρίζαμε δημόσια την επιλογή της κυβέρνησης Σημίτη για την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Τότε πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ σίγησαν στο όνομα του πολιτικού κόστους. Οπως και τώρα που ισχυροί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν να πάρουν θέση για την αλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών από Ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών.Οι διαφαινόμενες μάλιστα υπαναχωρήσεις της σημερινής κυβέρνησης στη συγκεκριμένη περίπτωση και στο συνολικό θέμα του χωρισμού Εκκλησίας - Κράτους συνιστούν οπισθοδρόμηση.

 
Θόδωρος Μαργαρίτης, 27/09/2016

Από που και ως που οι μεταρρυθμιστικές ιδέες της δικής μας αριστεράς έχουν σχέση με τις νεοφιλέλευθερες κυβερνητικές πολιτικές?

Ποιος είπε ότι η κουλτούρα της Ανανεωτικής αριστεράς έχει σχέση με τον λαϊκισμό,την εξαπάτηση,τα παιχνίδια εξουσίας,την θεωρία "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"?

Ποιος μας καθορίζει ότι όποιο ΠΑΣΟΚ μετακομίζει στον ΣΥΡΙΖΑ εξαγνίζεται και όποιο είναι στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ κουβαλά τις αμαρτίες του παρελθόντος?

Γιατί η σοσιαλδημοκρατία ήταν αρνητική παρέκκλιση όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και χρήσιμη δύναμη όταν βρέθηκε στην κυβέρνηση?

Ας σοβαρευτούμε...

 
23/09/2016
Για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται πόσο αναγκαίος είναι ο διαχωρισμός των σχέσεων εκκλησίας και κράτους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ στην αναβάθμιση του μαθήματος από ομολογιακό μάθημα σε μάθημα γνώσης των θρησκειών! Στο ζήτημα αυτό δεν χωρούν «ναι μεν… αλλά».

Η αναγκαία αυτή αλλαγή πρέπει να προχωρήσει παρά τις κραυγές του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να σταματήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η απαξίωση του ρόλου της Εκκλησίας και να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο που απαιτούν τα θέματα αυτά μακριά από την τεχνητή πόλωση.
 
Γιάννης Τούντας, Τα Νέα, 27/09/2016

Η ενότητα και ανανέωση της Δημοκρατικής Παράταξης με τη δημιουργία ενός ισχυρού φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας θα προχωρήσει γιατί αποτελεί αίτημα χιλιάδων προοδευτικών πολιτών, αλλά και γιατί αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Το εγχείρημα όμως αυτό θα προχωρήσει εφόσον διαμορφωθεί ένας αξιόπιστος οδικός χάρτης που δεν θα αφήνει ξανά περιθώρια για παρελκυστικές τακτικές, άσκοπες προστριβές και σκόπιμες καθυστερήσεις, ούτε για την επανάληψη λαθών που συνέτειναν στην πρόσφατη εμπλοκή των διαβουλεύσεων.

 
Το κράτος ανεξάρτητα από το τι θέλουν οι ιεράρχες οφείλει να είναι Ανοικτό και θρησκευτικά ουδέτερο
Γιώργος Σιακαντάρης, Athens Voice, 27/09/2016
Στο μέτωπο που έχει ανοίξει κατά των προτάσεων Φίλη για τη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα ιστορίας των ιδεών της θρησκείας υπάρχουν πολλές σκόπιμες παρανοήσεις. Αφήνω κατά μέρος γραφικές αντιδράσεις σαν αυτές του εκπροσώπου τύπου των ΑΝΕΛΛ, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι το κόμμα του «προχωρά πάντα μαζί με την Παναγία» ή κάποιους άλλους του «προοδευτικού» χώρου που φοβούνται ότι ο Φίλης μας οδηγεί στην «αθεΐα».

Άλλο είναι αυτό που με προβληματίζει. Είναι η γραμμή εκείνων που θεωρούν πως το θέμα είναι μόνο ένας αντιπερισπασμός της κυβέρνησης για να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα.
 
Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, Η Καθημερινή της Κυριακής, 24/09/2016

...Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είναι άμοιρη ευθυνών για το κατρακύλισμα της χώρας. Το 1974, ήταν ο μόνος θεσμός που κυριολεκτικά δεν τον άγγιξε η Μεταπολίτευση. Επί πολλά χρόνια αναλώθηκε σε μάχες ενάντια στα βήματα που επιχείρησαν πρώτα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και στη συνέχεια ο Ανδρέας Παπανδρέου, για τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου και το καθεστώς των μειονοτήτων. Τι να πρωτοθυμίσω;
Την εναντίωσή της, το 1977, με ογκώδη συλλαλητήρια, στον νόμο του Ευάγγελου Αβέρωφ για τους αντιρρησίες συνείδησης; Την αντίθεσή της στο «αυτόματο» διαζύγιο; Ή την ακραία θέση που πήρε για τον πολιτικό γάμο, τον οποίο, όπως κάθε τόσο μας θυμίζει ο άγιος Καλαβρύτων, εξακολουθεί επίσημα να χαρακτηρίζει «πορνεία»;

 
Νίκος Χριστοδουλάκης, Το Βήμα της Κυριακής, 24/09/2016

Πρόσφατα η δημόσια συζήτηση εστιάστηκε ξανά στο πώς υπολογίστηκε το έλλειμμα του 2009 αλλά για τους λάθος λόγους. Οχι για να μάθουμε τα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν στη διόγκωσή του και πώς θα τα αποφύγουμε στο μέλλον αλλά μόνο για το ύψος του ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό άλλοθι. Μερικοί πιστεύουν ότι αν το νούμερο βρεθεί λάθος και μικρότερο, θα είναι ο από μηχανής θεός της απαλλαγής της ΝΔ από τις ευθύνες για την κρίση. Αλλοι πάλι νομίζουν ότι αν βρεθεί σωστό και μεγάλο, θα δικαιώσει τους χειρισμούς του ΠαΣοΚ μετά τις εκλογές του 2009 και του Μνημονίου που ήλθε λίγους μήνες μετά.

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, 24/09/2016

Στην Ελλάδα ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας αποδίδει όλα τα δεινά του τόπου στις ακολουθούμενες «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές. Και όμως είμαστε η χώρα που έχει έρθει λιγότερο απ’ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές αντιμέτωπη με τέτοιες πολιτικές. Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Κάτι πολύ ανησυχητικό συμβαίνει στην κοινωνία, αλλά τα «κεντροαριστερά επιτελεία» είναι απασχολημένα με παιχνιδάκια τύπου blame game ή επί το ελληνικότερο με το παιχνίδι του «μουντζούρη». Τα τελευταία ευρήματα της δημοσκόπησης της Κάπα Research («Το Βήμα», 11.9.2016) θα έπρεπε να είχαν ήδη ανησυχήσει αυτά τα επιτελεία. Αλλά πού...

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 24/09/2016

Τις προάλλες είχα πάει σε υποκατάστημα γνωστής τράπεζας για να κανονίσω κάποια πράγματα σχετικά με τον λογαριασμό μου.
Ο υπάλληλος στο γκισέ μού είπε όταν τελειώσαμε ότι έπρεπε να πάρω μια υπογραφή από τον διευθυντή.
Τον βρήκα μακριά από τους υπόλοιπους, στον δικό του χώρο, διακοσμημένο με ένα αφηρημένο έργο τέχνης, κάτι ανάμεσα σε πίνακα και γλυπτό. Ηταν καθισμένος σε πολυθρόνα με ψηλή ράχη και στο επιβλητικό γραφείο του δέσποζε η οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Οταν τον πλησίασα όμως και του έδωσα το χαρτί πρόσεξα και κάτι άλλο: δίπλα στον υπολογιστή υπήρχε μια εικόνα της Παναγίας, πλαισιωμένη από δύο μικρότερες που δεν μπόρεσα να δω ποιου αγίου ήταν. (Υπάρχει προστάτης άγιος των τραπεζών;)

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Συνέντευξη στην Αγγ. Σπανού, Freesunday, 24/09/2016

Σήμερα στην κοινωνία και ως αντίδραση στον ισοπεδωτικό και ολιστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ρεύματα που θεωρούν ότι για την κρίση φταίνε οι «φτωχοί, οι αγράμματοι, οι ανίκανοι» και ότι μόνο οι «ικανοί και οι έχοντες δεξιότητες» αξίζουν. Μέχρι και τον Αριστοτέλη ντύνουν Μίλτον Φρίντμαν στο διαδίκτυο για να διαβαστεί νεοφιλελεύθερα η οικονομική πραγματικότητα. Αν είναι δυνατόν (δις)! Αντί να μελετούμε αυτά τα μηνύματα που αναδεικνύουν δυνατότητες για μια το λιγότερο εικοσαετή κυριαρχία του πραγματικού νεοφιλελευθερισμού, στην Κεντροαριστερά και στο Προοδευτικό Κέντρο ασχολούμαστε με την απαξίωση ο ένας του άλλου.

 
ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΑΣ ΜΙΛΑΤΕ;
Ρούλα Παλαιολογοπούλου, 23/09/2016

Όποιος παρακολουθεί καθημερινά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και ιδιαίτερα την οικονομική κατάσταση που μέρα με τη μέρα χειροτερεύει, θα βγάλει το συμπέρασμα πως οι σημερινοί μας κυβερνήτες ακολουθούν τις ίδιες αν όχι χειρότερες μεθόδους από εκείνες των προηγουμένων. Αυτό μπορεί για ένα διάστημα να τους κρατήσει στις καρέκλες της εξουσίας, σίγουρα όμως θα βυθίσει το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού λαού στη φτώχεια και την εξαθλίωση…

Ένας από τους κύριους στόχους των κυβερνώντων όπως φαίνεται, είναι να μειωθούν αριθμητικά όσο γίνεται περισσότερο οι ηλικιωμένοι πολίτες, οι συνταξιούχοι με άλλα λόγια, που όπως δείχνουν οι στατιστικές γινήκανε πολλοί!

 
Δημήτρης Χατζησωκράτης, 23/09/2016

Πρόκειται για σταθερή επιδίωξη της ευρύτερης αριστεράς και όχι μόνο. Στο ζήτημα αυτό ΔΕΝ χωρούν «ναι μεν… αλλά». Ούτε ότι «μου τη «σπάει» ο Φίλης με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα, τα επιχειρήματά του, το είδος της πολεμικής του με την εκκλησία», ή ότι «διαφωνώ με σειρά επιλογών και πολιτικών, που εφαρμόζει ο Φίλης και πάει πίσω το χώρο της παιδείας», ή ότι «πρόκειται για τους συνήθεις.. αντιπερισπασμούς στη δύσκολη πολιτική συγκυρία…».κλπ κλπ Ούτε μπορεί να αλλάζει τη βασική μας θέση ακόμη και η σωστή επισήμανση ότι «η επιδιωκόμενη αλλαγή από τον Φίλη θα είναι στον αέρα όσο τα βιβλία παραμένουν τα ίδια και οι διδάσκοντες θα είναι οι ίδιοι θεολόγοι».

Οφείλουμε να είμαστε, χωρίς «Ναι μεν… Αλλά», ΑΠΕΝΑΝΤΙ στον Ιερώνυμο με το «απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα» και την επέμβαση για ακύρωση που επιχειρ

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 19/09/2016

"’Αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο". Με αυτά τα λόγια, ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας προσπάθησε, την Κυριακή στην Κ. Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, να πάρει τις αποστάσεις του από το διαφαινόμενο νέο σκάνδαλο, που διαπλέκει την Attica Bank με κάτι «βοσκοτόπια» στην Ιθάκη και τη ρύθμιση (ή μάλλον τον έλεγχο) του νέου τηλεοπτικού τοπίου. Είναι πλέον σίγουρο ότι στο επόμενο διάστημα θα δούμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας ένα «τράπεζα-Gate» και ένα επικοινωνιακό Βατερλώ για το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ.

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στηn Αγγ. Σπανού, Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, 18/09/2016

Από πέρσι το καλοκαίρι που εκλέχθηκα πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εργάζομαι συστηματικά και επίμονα για την ενότητα του προοδευτικού χώρου. Όχι στα λόγια, με έργα, όπως η δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όλο αυτό τον χρόνο παλέψαμε τόσο για την εμβάθυνση του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όσο και για την διεύρυνση. Στηρίξαμε και συμμετείχαμε ενεργά στην Επιτροπή Διαλόγου που συγκροτήθηκε από τις δυνάμεις του χώρου και παρουσίασε ένα κοινό προγραμματικό πόρισμα μετά από τρίμηνη δουλειά.

 
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ
18/09/2016
Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε από την ΔΕΘ να κάνει ότι δεν έκανε ο ίδιος πριν δύο μόλις χρόνια ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης! Μας θύμισε την θητεία του και δήλωσε ότι θα επαναφέρει το σύστημα προαποφασισμένων ποσοστών αξιολόγησης (15% - 60% - 25%) αντί της αναγκαίας δίκαιης αξιολόγησης και κινητικότητας στο Δημόσιο. Η λύση όμως σήμερα θα έρθει από την κοινωνική συνοχή, την αρμονική συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και όχι την σύγκρουση που επιδιώκουν οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης, ο πρώτος εναντίον του ιδιωτικού και ο δεύτερος εναντίον του δημόσιου τομέα.
 
Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 17/09/2016

Το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί μια έντονη νομικοπολιτική αντιπαράθεση για τη νέα τηλεοπτική μας πραγματικότητα, η οποία όμως, δυστυχώς, κινείται στη λογική του άσπρου - μαύρου.

Ολες οι πλευρές –κυβέρνηση, κόμματα και τηλεοπτικοί σταθμοί– επιδίδονται σε έναν ανελέητο πόλεμο εντυπώσεων, με έντονα προπαγανδιστικά χαρακτηριστικά, που πόρρω απέχει από μια ψύχραιμη, νηφάλια και θεσμικά πρόσφορη προσέγγιση.

Ο πυρήνας του όλου προβλήματος είναι η πλήρης αδυναμία του κομματικού μας συστήματος να κατανοήσει ότι η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου είναι προεχόντως ζήτημα δημοκρατίας.

 
Η ομιλία του στη συγκέντρωση στο Βελλίδειο
12/09/2016

Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη κοιτάμε μπροστά. Αποφασίσαμε ότι παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιο φορέα, κίνηση, ή πρόσωπο του χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές και προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου. Αν τώρα ορισμένοι δεν θέλουν να συμμετέχουν, είναι δικό τους θέμα. Σε κάθε περίπτωση όμως πολιτικό κενό δεν θα υπάρξει, γιατί οι πολίτες θέλουν να υπάρξει μία ενωμένη κεντροαριστερά που θα αποτελέσει τον ισχυρό εκπρόσωπο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στη χώρα μας απέναντι στον εκπρόσωπο του Λαϊκού Κόμματος, τη ΝΔ.

 
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 11/09/2016

Οσο πιο μαχητικός γίνεται ο λόγος της πολιτικής αντιπαράθεσης τόσο ενισχύεται η τάση να θεωρούμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και πιο απλά από ό,τι είναι. Αναμενόμενο, όταν σε πνίγει το δίκιο σου ή πιστεύεις ότι κάποιοι καταστρέφουν τη χώρα.

Ερχονται στιγμές όμως που η πραγματικότητα αρνείται να χωρέσει στο μανιχαϊκό σχήμα του άσπρου-μαύρου κι αρχίζει να σου βάζει δύσκολα. Αυτό συνέβη όταν η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε. επιδίκασε πρόστιμο 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple για φοροαποφυγή κατά συρροή.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 11/09/2016

Περισσότερα από 13 τρισ. δολάρια έχουν τοποθετηθεί σε τίτλους με αρνητικά επιτόκια στις διεθνείς αγορές. Με άλλα λόγια, πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων πληρώνουν τόκο για να δανείσουν κράτη. Ωστόσο, η πλημμυρίδα κεφαλαίων που περιφέρεται στην υδρόγειο αναζητώντας τοποθετήσεις δεν αγγίζει καν την Ελλάδα, παρότι οι αποδόσεις που προσφέρει είναι εξαιρετικά υψηλές. Αν ρωτήσετε κάποιο dealing room ελληνικής τράπεζας ή τους διαχειριστές του δημοσίου χρέους, θα σας πουν ότι οι ξένοι δεν αγγίζουν ούτε τα 3μηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου ούτε τα ομόλογά του – αν και οι υψηλές αποδόσεις τους συγκρίνονται με τις αποδόσεις που προσφέρουν Ουκρανία, Ν. Αφρική, Μογγολία.

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕΘ
11/09/2016

Aκόμη και ο Πινόκιο θα ζήλευε, με τις σημερινές επιδόσεις του Πρωθυπουργού. Εκτός και εάν πραγματικά πιστεύει ότι μόνο το 10% των συνταξιούχων πλήττονται από το τσουνάμι των περικοπών στο ασφαλιστικό. Σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα να κρύβονται πίσω από τη δικαιοσύνη (στην υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ) για να μην αποδώσουν πολιτικές ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους της μακροχρόνιας κρίσης ή η χρήση του κοινωνικού αυτοματισμού και ενός αδιανόητου κυνισμού για την ιδιωτική τηλεόραση ως μέσου διαφυγής από τις ευθύνες της κυβέρνησης για την επικείμενη απώλεια της εργασίας χιλιάδων εργαζόμενων.

 
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Γιαν. Αντύπα, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 11/09/2016

Τ όνειρο της ισχυρής κεντροαριστεράς δεν θα χαθεί, γιατί η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό εκπρόσωπο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό με σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Στην πολιτική τα κενά καλύπτονται για αυτό θα συνεχίσω να εργάζομαι συστηματικά για μία ισχυρή ενιαία κεντροαριστερά. Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη αποφασίσαμε ότι παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιο φορέα, κίνηση, ή πρόσωπο του χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές και προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου. Αν τώρα ορισμένοι δεν θέλουν να συμμετέχουν, είναι δικό τους θέμα.

 
Παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιο φορέα, κίνηση, ή πρόσωπο του χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές και προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς
08/09/2016

Δυστυχώς οι προσπάθειές μας με το Ποτάμι αντιμετώπισαν κωλυσιεργία, διγλωσσία, ανοιχτή αμφισβήτηση, με συνεχείς παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.
Και το κυριότερο στην ανοιχτή επιστολή τους, αλλοιώνουν το βασικό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα και πρόσημο που πρέπει να έχει ο νέος ενιαίος φορέας.
Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να είναι ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένος από την συντηρητική πολιτική της ΝΔ και τον εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Να αποτελεί τον αυτόνομο ισχυρό πολιτικό πόλο, που θα πρωταγωνιστήσει στην Εθνική Συνεννόηση και την Εθνική Γραμμή που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και τα μνημόνια.
Ο νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς εξ ορισμού δεν μπορεί να αποτελεί παράρτημα ή συμπλήρωμα ή προνομιακό σύμμαχο, ούτε της ΝΔ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι βασική στρατηγική μας επιλογή, στην οποία θα επιμείνουμε.


 
Το κοινό προγραμματικό πλαίσιο της Επιτροπής Διαλόγου για τις Μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να αφεθεί στην άκρη.
Συνέντευξη στο Δ. Γιατζόγλου, ρ/φωνο Παραπολιτικά,fm 90.1, 07/09/2016

...Έστω και τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος, το έχει ανάγκη η χώρα. Ακόμα και σήμερα το κάλεσμά μου είναι για ενότητα, σε αυτόν τον ευρύτερο χώρο.

Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι το πολιτικό κενό θα καλυφθεί. Ισχυρός εκπρόσωπος της ομάδας σοσιαλιστών και δημοκρατών θα υπάρξει στη χώρα μας. Έχουμε έναν εκπρόσωπο του λαϊκού κόμματος, τη ΝΔ, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή έναν ισχυρό εκπρόσωπο της ομάδας σοσιαλιστών και δημοκρατών, ο οποίος δεν θα έχει αυταπάτες, δεν θα λειτουργεί με λαϊκισμό, θα λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σταθερά μέσα στον Ευρωπαϊκό χώρο και θα είναι ο χώρος που θα δώσει τις λύσεις προς προοδευτική κατεύθυνση.

Βλέπε δίπλα το πλήρες κείμενο της Επιτροπής Διαλόγου

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 05/09/2016

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός εγκαινίασε, κόβοντας ακόμα μια κορδέλα, τα 20 χιλιόμετρα της νέας εθνικής οδού Αθηνών – Πατρών, υπό την υποχρεωτική παρουσία των τοπικών αρχών και την εθελοντική παρουσία λίγων ψηφοφόρων, που επιμένουν να χειροκροτούν την «Πρώτη Φορά» — άνευρα, αυτή τη φορά. Το έργο είχε προκηρυχθεί το 2007 και επρόκειτο να παραδοθεί το 2011, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση, και βέβαια, το ανεκδιήγητο συριζαϊκό κίνημα του «Δεν Πληρώνω», που κόστισε πολύ σε χρόνο και σε χρήμα, κυρίως όμως στην αξιοπιστία του ελληνικού κράτους για την διεκπεραίωση των «μεγάλων έργων».

 
Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, 04/09/2016

Η «φούσκα της Μεταπολίτευσης», το «διεφθαρμένο και καταστροφικό» ΠαΣοΚ και ο «ολετήρας και λαϊκιστής» Ανδρέας Παπανδρέου είναι τρεις «παραδοχές» που μετά το 2010 διαμόρφωσαν το πολιτικό και ιδεολογικό περιβάλλον της χώρας. Η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη διαπερνά εγκάρσια αυτές τις «παραδοχές».

Σαράντα δύο χρόνια μετά τη Διακήρυξη, είναι καιρός για πιο ψύχραιμες και αντικειμενικές προσεγγίσεις. Η 3η Σεπτέμβρη συνοψιζόταν στο τρίπτυχο «εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη». Το βαθύτερο νόημα της 3ης Σεπτέμβρη ήταν έκφραση της αγωνίας για εθνική, πολιτική και κοινωνική ενοποίηση.

 
Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 04/09/2016

Το πρώτο έτος της ύφεσης ήταν το 2008. Το 2016 θα είναι το ένατο. Η χώρα μας βρίσκεται παγιδευμένη σε μια καταστροφική τροχιά που πυροδοτήθηκε από μια φαύλη διαχείριση αλλά έχει βαθιά δομικές αιτίες.

Μετά το σπάσιμο της φούσκας, που μετριέται με τη μείωση κατά 26% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και την καταστροφή ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας, η οικονομία μας κινείται στην περιοχή του μηδενός. Σέρνεται με την κοιλιά στο τούνελ της στασιμότητας. Οπως είναι, δεν έχει τα πνευμόνια να ανέβει. Στασιμότητα σημαίνει ανεργία. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Αλλά το πολιτικό προσωπικό κινείται σε ένα δικό του, παράλληλο σύμπαν.

 
Σχόλιο του Γρ. Τύπου της ΔΗΜΑΡ
04/09/2016
H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την τακτική που ακολούθησε στην αδειοδότηση των καναλιών είδε το δέντρο αλλά έχασε το δάσος. Η ΔΗΜΑΡ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη σταθερά τονίζουμε ότι το επερχόμενο ΜΑΥΡΟ σε κανάλια θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στον πλουραλισμό της ενημέρωσης και στην απασχόληση. Χιλιάδες εργαζόμενοι στην τηλεοπτική αγορά θα οδηγηθούν στην ανεργία σε ένα χώρο που ήδη έχει χτυπηθεί βάναυσα από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδείξει ότι είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της ΝΔ, η οποία προκάλεσε το ΜΑΥΡΟ στην ΕΡΤ.
 
Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 03/09/2016

Οπως είναι γνωστό, η πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού για συνταγματική αναθεώρηση περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για την «ενίσχυση των θεσμών άμεσης δημοκρατίας».

Οι συγκεκριμένες προτάσεις έχουν αρκετά θετικά στοιχεία, αλλά η όλη προσέγγιση του θέματος είναι προδήλως προβληματική τόσο ως προς τη χρησιμοποιούμενη ορολογία, η οποία οδηγεί αναπόφευκτα σε παρανοήσεις, όσο και ως προς την ουσία, η οποία αφήνει πολλά περιθώρια για πολιτικές και συνταγματικές στρεβλώσεις. Ειδικότερα:

 
ΟΧΙ σε εκλογές
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Γ.Χρηστάκο, Το Καρφί, 03/09/2016

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, αλλά παράγει νέα αδιέξοδα. Εμείς κάνουμε εποικοδομητική, προγραμματική και όχι στείρα αντιπολίτευση, όμως δεν είναι δυνατόν κανείς να συμβάλλει στις αυταπάτες και στην αναποτελεσματικότητα που οδηγούν σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι οι διαρθρωτικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Λύση δεν είναι να πάμε τρίτη φορά σε εκλογές μέσα σε 20 μήνες, αλλά να δημιουργηθεί μία αποτελεσματική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Η χώρα δεν βρίσκεται σε κανονικές συνθήκες, δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ακόμη και σήμερα δεν το κατανοούν και πολιτεύονται με όρους παρελθόντος.

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Της ΔΗΜΑΡ για τις τηλεοπτικές άδειες
02/09/2016

Η κυβέρνηση αντί να λύσει ένα πρόβλημα δημιούργησε πολλά περισσότερα στην τηλεοπτική αγορά. Έπρεπε να μπει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό πεδίο, όμως η κυβέρνηση με τις κινήσεις της δεν διασφάλισε τον στόχο αυτό. Στην ψηφιακή εποχή δεν είναι δυνατόν το κράτος να καθορίζει συγκεκριμένο αριθμό αδειών και μάλιστα τεσσάρων. Το συνολικό ποσό που θα μπει στα ταμεία του κράτους δεν είναι δυνατόν να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο επιτυχίας. Εξάλλου εάν οι άδειες ήταν περισσότερες, βάσει και των προσφορών, το ποσό που θα έμπαινε στα ταμεία του κράτους δεν θα ήταν υψηλότε

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, 30/08/2016

Η κυβέρνηση ετοιμάζει τις βαλίτσες της για τη ΔΕΘ. Την τελευταία φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε κάποια πολιτική είδηση στη Θεσσαλονίκη ήταν πριν από δύο χρόνια, με την εξαγγελία ενός ανύπαρκτου, ανεδαφικού και κυρίως δημαγωγικού «παράλληλου προγράμματος», κοστολογημένου από τους περίφημους «οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ». Από τότε, βέβαια, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Αυτή τη φορά, ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με τρεις διαφορετικές βαλίτσες: τη «μάχη απέναντι στη διαπλοκή», τη «δίκαιη ανάπτυξη» και τη διεκδίκηση των «γερμανικών αποζημιώσεων».

 
Το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Θα μας συνοδεύει τα 3 επόμενα χρόνια

Το Πλήρες κείμενο σε pdf

Σημεία Σύγκλισης

Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Π. Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 28/09/2016

Εάν ανατρέξει κάποιος στο 1975, χρόνο που η Ελλάδα υπέβαλε την αίτηση για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα - ΕΚ) θα διαπιστώσει ότι ο κύριος λόγος για την απόφαση αυτή (από πλευράς Κωνσταντίνου Καραμανλή και όχι μόνο) ήταν η εδραίωση και προστασία της δημοκρατίας που μόλις έναν χρόνο πριν είχε αποκατασταθεί στη χώρα.

 
Γιώργος Καρελιάς
www.protagon.gr, 26/09/2016
Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε πρόσφατα μια λογική διαβεβαίωση, όσο μπορεί να είναι λογικό ό,τι εκπορεύεται από έναν πολιτικό με το δικό του παρελθόν: «όποιος σήμερα σκέφτεται εκλογές δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος, όποιος δε τις ζητάει δυο φορές ανόητος», είπε.
 
Μαρία Κατσουνάκη
Η Καθημερινή, 24/09/2016
«Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός λαού και όχι βεβαίως ενός υπουργού», γράφει στην επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Μακαριώτατε», ανταπαντά ο υπουργός, «τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας».
 
Γιάννης Μεϊμάρογλου
Μεταρρύθμιση, 22/09/2016
Αγαπητοί (πρώην) σύντροφοι,

Εσείς, που μαζί ξεκινήσαμε στα δύσκολα χρόνια από κάθε γωνιά της Αριστεράς για ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, που υπερασπιστήκαμε τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Εσείς, που μαζί επενδύσαμε αργότερα στον Συνασπισμό τη θέλησή μας να οικοδομήσουμε μια νέα Αριστερά, απαλλαγμένη από τα δόγματα και τις βεβαιότητες, μια Αριστερά ισχυρή και ικανή να μπολιάσει με τις αρχές και τις αξίες της την πολιτική ζωή και τη διακυβέρνηση της χώρας.
 
Μιχάλης Κυριακίδης
Μεταρρύθμιση, 22/09/2016
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ένας μετριοπαθής ιεράρχης κατά γενική ομολογία, εξεμάνη από τις επιχειρούμενες από το υπουργείο Παιδείας αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία. Αυτό που επιχειρείται είναι η αλλαγή της διδασκαλίας των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, όπου η Χριστιανική θρησκεία θα συνεχίζει να έχει σημαντική και πρωτεύουσα θέση.
 
Μιχάλης Μητσός
Τα Νέα, 22/09/2016
Πολλοί, του αρχηγού περιλαμβανομένου, ήξεραν από την αρχή ότι κορόιδευαν. Ηταν όμως ένας τρόπος να διεκδικήσουν την εξουσία, θεμιτός, αθέμιτος, δεν έχει σημασία, δεν υπήρξαν άλλωστε οι πρώτοι διδάξαντες. Αλλοι πίστευαν πραγματικά αυτά που υπόσχονταν, ότι θα άλλαζαν την Ελλάδα και την Ευρώπη, θα έσκιζαν τα Μνημόνια και θα διέγραφαν το χρέος, και έπαθαν πραγματικό σοκ όταν προσγειώθηκαν ανώμαλα.
 
Π. Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 15/09/2016
Το επίθετο «κρίσιμος/κρίσιμη» έχει υπερκαταναλωθεί στην περιγραφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Σχεδόν πάντοτε στην εξηκονταετή ιστορία της, από το 1957, ήταν σε κάποια κρίσιμη κατάσταση. Και μέσα από την υπέρβαση της κρισιμότητας η Ευρώπη προχωρούσε μπροστά. Αυτή τη φορά, όμως, η κρίση δεν μοιάζει με τις προηγούμενες.
 
Σήφης Πολυμίλης
Το Βήμα της Κυριακής, 04/09/2016
Επιτέλους οι έλληνες πολίτες μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι. Χάρις στις άοκνες προσπάθειες των κ.κ. Τσίπρα και Παππά, το τέρας της διαπλοκής εξοντώθηκε και μπορούμε να απολαύσουμε πλέρια ενημέρωση χωρίς παραμορφωτικούς φακούς, με την ευγενή χορηγία αγνών και αμόλυντων επιχειρηματιών που έσπευσαν να αποδεχθούν τα κελεύσματα του λαοπρόβλητου ηγέτη και των εκλεκτών συνεργατών του.
 
Γιώργος Λακόπουλος
www.anoixtoparathyro.gr, 03/09/2016
Κανούργιοι λογαριασμοί: μια τηλεοπτική άδεια που ξεκίνησε με αξία 3,5 εκατ. ευρώ έφτασε στα 76 εκατ. ,αλλά κάποιοι που έδωσαν εξήντα ένα εκατομμύρια έχασαν την άδεια από κάποιους που έδωσαν 44 και 52. Ωστόσο ότι και αν πει κανείς, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες συνιστά τομή στην ελληνική τηλεόραση και στον δημόσιο βίο. Οι <τέσσερις μερες του κόνδορα> στη λεωφόρο Συγγρού αλλάζουν πολλά .
 
Νίκος Φελέκης
www.matrix24.gr, 03/09/2016
Συμπαθεί δε συμπαθεί κάποιος τον Τσίπρα δεν μπορεί να μην παραδεχθεί πως είναι και ο πρώτος μάγκας. Κατάφερε να εισπράξει από όσους ήθελαν να έχουν τηλεοπτική άδεια 240.000.000 ευρώ! Πολλά λεφτά κι από ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους δεν είχαν συνηθίσει να δίνουν, αλλά να παίρνουν από το κράτος.
 
Κωνσταντίνος Ζούλας
Η Καθημερινή, 03/09/2016
Γιατί έδωσαν τόσα χρήματα οι καναλάρχες και οι υποψήφιοι καναλάρχες; Αυτό είναι το μόνο ερώτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί από χθες. Διότι όποιος γνωρίζει έστω και στο ελάχιστο την τηλεοπτική αγορά αντιλαμβάνεται ότι τα ποσά που δόθηκαν για να αποκτηθούν οι τέσσερις άδειες απλούστατα δεν βγαίνουν. Δηλαδή δεν μπορούν να αποσβεσθούν όχι σε ένα ή δύο χρόνια, αλλά ούτε σε είκοσι ή τριάντα.
 
Μιχάλης Κυριακίδης
Μεταρρύθμιση, 03/09/2016
Μετά το πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά σόου της κυβέρνησης με τις εξευτελιστικές διαδικασίες, ξαναμοιράστηκε η πίτα, με την εισαγωγή δύο αμφιλεγόμενων προσώπων με «υπόγειες διαδρομές» με την κυβέρνηση, στο χώρο της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Τα τηλεοπτικά κανάλια περιορίζονται σε τέσσερα, περίπου 2.000 εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό βρίσκονται στον αέρα με ανοιχτή την πόρτα εξόδου στην ανεργία.
 
Ανδρέας Γιουρμετάκης
www.onlarissa.gr, 02/09/2016

ΤΩΡΑ που «κάθισε η σκόνη» που «σήκωσε» η διαδικασία για την δημοπρασία των 4 τηλεοπτικών αδειών, καλό είναι να διατυπώσουμε ορισμένα ερωτήματα. Αφελή ίσως, πλην όμως ικανά να δημιουργήσουν (επιπλέον) προβληματισμό γύρω από το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και μετά:

 
Γιώργος Καρελιάς
www.protagon.gr, 02/09/2016

Οι τέσσερις πλειοδότες του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον γνωστοί. Είναι οι μεγάλοι νικητές. Υπάρχει κι ένας μεγαλύτερος νικητής. Δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό (με την έννοια του τριήμερου εγκλεισμού στο κτίριο), αλλά ήταν ο εγκέφαλός του. Ως νικητής, λοιπόν, θα έπρεπε να κάνει μια απλή δήλωση: «Ο διαγωνισμός έγινε, το αποτέλεσμα το γνωρίζετε. Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη που αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα»(«το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη»).

 
Γιάννης Παντελάκης
www.liberal.gr, 02/09/2016
Η κυβέρνηση, μπορεί να μην κατάφερε τον περιορισμό έστω, του φαινομένου της διαπλοκής με τους μιντιάρχες (άλλωστε δεν αποτελούσε ποτέ πραγματική φιλοδοξία της), αλλά πέτυχε κάτι που επιθυμούσε από την αρχή: Να ξαναμοιράσει την τράπουλα στον τηλεοπτικό χώρο και να προσδοκά βάσιμα πως από την νέα τάξη πραγμάτων θα βγει κερδισμένη.
 
Πάνος Παπαδόπουλος
www.protagon.gr, 02/09/2016
Και όμως, στην Καλλιθέα βρέθηκαν άνθρωποι διατεθειμένοι να επενδύσουν, συνολικά, 400 εκατ. ευρώ στην ελληνική κεντρική τηλεοπτική αγορά. Αν ήθελαν μπορούσαν να αγοράσουν το λιμάνι του Πειραιά από τους Κινέζους. Ομως για ποιο λόγο ήθελαν να δώσουν τόσα λεφτά στην τηλεόραση;
 
Π. Κ. Ιωακειμίδης
Τα Νέα, 31/08/2016
Διαβάζω τις προτάσεις που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση των Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Παρίσι, 25 Αυγούστου) όπως δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και διερωτώμαι: αυτό είναι το όραμα και η ευρωπαϊκή πολιτική της Ελλάδας, ιδιαίτερα μετά την κρίση του Brexit; Τα όσα πρότεινε ο Πρωθυπουργός δεν συγκροτούν ούτε όραμα ούτε σχέδιο ούτε συνολική ευρωπαϊκή πολιτική. Αποτελούν μια πτωχοπροδρομική προσέγγιση που λέει ουσιαστικά «δώστε μας περισσότερα χρήματα»!
 
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ
Design, Developed & Powered by 2easy Web Applications
Επισκέπτες | Σήμερα: 7845 | Σύνολο από 20/02/2004: 16,470,504 | Μοναδικά IP: 502,708