Η καλή νομοθέτηση, αντίδοτο της πολυνομίας ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, Δημοσιευμένο: 2025-04-26

SOCRATIS

Οι εσπευ­σμέ­νες ανα­κοι­νώ­σεις του κ. Μητσο­τά­κη, για τη διά­θε­ση μι­κρού τμή­μα­τος του υπερ­πλε­ο­νά­σμα­τος των δη­μό­σιων εσό­δων για τη δή­θεν ανα­κού­φι­ση των ευά­λω­των, ήταν ιδιαί­τε­ρα απο­κα­λυ­πτι­κές για την πο­λι­τι­κή που εφαρ­μό­ζει και θα συ­νε­χί­σει να εφαρ­μό­ζει.

Ο κ. Μητσο­τά­κης πα­ρα­δέ­χτη­κε ότι ξε­πε­ρά­στη­κε κάθε προη­γού­με­νο στη φο­ρο­ε­πι­δρο­μή που υλο­ποιεί, η οποία δη­μιούρ­γη­σε ένα θη­ριώ­δες πλε­ό­να­σμα 11,5 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων.

Πρό­κει­ται για χρή­μα­τα, τα οποία προ­ήλ­θαν από την υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση της κοι­νω­νί­ας, των νοι­κο­κυ­ριών, των αν­θρώ­πων της ερ­γα­σί­ας, των συ­ντα­ξιού­χων, των μι­κρο­με­σαί­ων.

Η αξία και η τιμή της εργασίας

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2025-05-11

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης

Θα επι­λέ­γα­τε να ερ­γα­στεί­τε αν εί­χα­τε την οι­κο­νο­μι­κή δυ­να­τό­τη­τα να ζή­σε­τε χω­ρίς να δου­λεύ­ε­τε;

Η ερώ­τη­ση τέ­θη­κε σε πρό­σφα­τη έρευ­να κοι­νής γνώ­μης της qed. Οι απα­ντή­σεις έδει­ξαν ότι η ερ­γα­σία φθί­νει στις νε­ό­τε­ρες γε­νιές ως αξία. Αν διέ­θε­ταν την οι­κο­νο­μι­κή ευ­χέ­ρεια, απά­ντη­σαν ότι δεν θα ερ­γά­ζο­νταν το 52% όσων γεν­νή­θη­καν 1965-80 ( Gen X), το 58% όσων γεν­νή­θη­καν 1981-96 ( Millennials) και το 63% των ακό­μη νε­ό­τε­ρων, όσων γεν­νή­θη­καν τα χρό­νια 1997-2012 (Gen Z). Οι μό­νοι που κατά πλειο­ψη­φία θα επέ­λε­γαν να ερ­γα­στούν ού­τως ή άλ­λως, ήταν εκεί­νοι που γεν­νή­θη­καν τα χρό­νια 1946-64: Το 77% από εκεί­νες τις γε­νιές θα διά­λε­γαν να ερ­γά­ζο­νται κι αν ακό­μη δεν εί­χαν ανά­γκη τα λε­φτά.

Η καλή νομοθέτηση, αντίδοτο της πολυνομίας

Παναγιώτης Καρακατσούλης, KReport, Δημοσιευμένο: 2025-05-10

-Από το 2015 μέ­χρι τον Απρί­λιο του 2023 έχουν εκ­δο­θεί συ­νο­λι­κά πάνω από 4.190 νο­μο­θε­τή­μα­τα που κα­τα­λαμ­βά­νουν 61.000 σε­λί­δες. Η ει­σα­γό­με­νη νο­μο­θε­τι­κή ύλη εί­ναι τε­τρα­πλά­σια της εγ­χώ­ριας.

-Ενώ οι τρο­πο­λο­γί­ες, ει­δι­κά οι εκ­πρό­θε­σμες, μειώ­νο­νται, τα άρ­θρα των τρο­πο­λο­γιών συ­νε­χί­ζουν να αυ­ξά­νο­νται, φτά­νο­ντας το 2023 το ιστο­ρι­κό υψη­λό των 6,3 άρ­θρων ανά τρο­πο­λο­γία, κα­θι­στώ­ντας τες πολύ-τρο­πο­λο­γί­ες με άσχε­τα με­τα­ξύ τους θέ­μα­τα.

Η αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης

Δημήτρης Λιάκος, ΤΟ ΒΗΜΑ, Δημοσιευμένο: 2025-05-07

liakosdimitris

Ο πλη­θυ­σμός της χώ­ρας ανα­μέ­νε­ται να μειω­θεί έως το 2050 κατά 1,36 εκα­τομ­μύ­ρια άτο­μα (στο απαι­σιό­δο­ξο σε­νά­ριο) κα­θώς το πο­σο­στό ανα­πλή­ρω­σης των γε­νε­ών εί­ναι στο 1,3 αντί του 2,1 που απαι­τεί­ται για να δια­τη­ρη­θεί στα­θε­ρός ο πλη­θυ­σμός

Στο άρ­θρο της 6ης Απρι­λί­ου, με τον τί­τλο «»Παρο­χές» ή πα­ραί­τη­ση», πα­ρα­κι­νού­με­νοι από τη δη­μό­σια συ­ζή­τη­ση για την ενερ­γο­ποί­η­ση ή μη της ρή­τρας δια­φυ­γής για τις αμυ­ντι­κές δα­πά­νες, εί­χα­με προ­κρί­νει την ορ­θο­λο­γι­κή χρή­ση της ως συ­στα­τι­κό στοι­χείο μιας συ­νο­λι­κής φο­ρο­λο­γι­κής με­ταρ­ρύθ­μι­σης.

Τι φταίει στην Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, Δημοσιευμένο: 2025-05-06

malelis

...Εάν τα βα­σι­κά κόμ­μα­τα της Κεντρο­α­ρι­στε­ράς δεν εκ­συγ­χρο­νι­στούν και δεν πιά­σουν τον παλ­μό της κοι­νω­νί­ας, ο Μητσο­τά­κης θα παί­ζει χω­ρίς αντί­πα­λο. Ας αφή­σουν λοι­πόν τις πα­λιές ανα­χρο­νι­στι­κές πο­λι­τι­κές που απλώς εκ­φω­νού­νται από νέ­ους με κο­στού­μι και γρα­βά­τα. Δεν κά­νουν τα ράσα τον παπά. Ας εκ­συγ­χρο­νί­σουν την πο­λι­τι­κή τους συμ­βα­δί­ζο­ντας με τους και­ρούς. Με ρι­ζι­κή αλ­λα­γή των πο­λι­τι­κών τους. Τα κόμ­μα­τα της προ­ο­δευ­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης πρέ­πει να αλ­λά­ξουν ρι­ζι­κά. Δια­φο­ρε­τι­κά θα μεί­νουν στο πε­ρι­θώ­ριο μιας κοι­νω­νί­ας όπου έχει ει­σβά­λει η τε­χνι­κή νοη­μο­σύ­νη.

Ο προπομπός

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2025-05-04

Η πο­λι­τι­κή ζωή σή­με­ρα έχει δύο χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά που ίσως την δια­κρί­νουν από κάθε άλλη φάση της με­τα­πο­λί­τευ­σης.

Ένα, ο με­γά­λος κυ­νι­σμός: Η χώρα διευ­θύ­νε­ται με πυ­ξί­δα τις δη­μο­σκο­πή­σεις, κα­θώς η κυ­βερ­νη­τι­κή ηγε­σία επι­διώ­κει η ΝΔ να προ­σεγ­γί­σει το 30% δη­μο­σκο­πι­κά, για να υπο­στη­ρί­ξει ότι η αυ­το­δυ­να­μία δεν εί­ναι ανέ­φι­κτη, άρα δι­καιού­ται να ηγη­θεί του κόμ­μα­τος και στις επό­με­νες εκλο­γές.

Δεύ­τε­ρο, ο από­λυ­τος πα­ρα­λο­γι­σμός: Όσο κα­ταρ­ρέ­ει η εμπι­στο­σύ­νη στο πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα, τόσο αυτό τεί­νει να ανα­ζη­τά τις αι­τί­ες της κα­τάρ­ρευ­σης σε εξω­γε­νείς πα­ρά­γο­ντες

Γιατί η Αριστερά αγάπησε τον Πάπα;

Κώστας Ζαχαριάδης*, parapolitika.gr, Δημοσιευμένο: 2025-04-28

zahariadis

Τον Πάπα Φρα­γκί­σκο δεν τον θρη­νούν µόνο οι κα­θο­λι­κοί χρι­στια­νοί σε όλο τον κόσµο, αλλά και πολ­λοί αρι­στε­ροί και προ­ο­δευ­τι­κοί άν­θρω­ποι, που καµία σχέ­ση δεν έχουν µε δόγµατα και θρη­σκεί­ες, σε αυτό το ζήτηµα ίσως να βρί­σκο­νται στην «αντί­πε­ρα όχθη». O Πάπας Φρα­γκί­σκος σφρά­γι­σε µια ολό­κλη­ρη πε­ρί­ο­δο και αφή­νει µια σηµαντι­κή πα­ρα­κα­τα­θή­κη και για τη Ρωµαιο­κα­θο­λι­κή Εκκλη­σία και για τη διε­θνή πο­λι­τι­κή. Προ­ερ­χόµενος από τη Λατι­νι­κή Αµερι­κή, µίλη­σε για την κα­θο­λι­κή αγά­πη ιδιαί­τε­ρα προς τους φτω­χό­τε­ρους, τους πε­ρι­θω­ριο­ποιηµένους, τους µετα­νά­στες, τους πρό­σφυ­γες.

Μειώσεις φόρων;

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2025-04-27

...Δεν χρειά­ζο­νται γε­νι­κά μειώ­σεις φό­ρων –και τί θα γί­νει, άλ­λω­στε, με το κοι­νω­νι­κό κρά­τος, τις επι­πτώ­σεις της κλι­μα­τι­κής κρί­σης και τό­σες άλ­λες ανά­γκες; Ριζι­κές αλ­λα­γές χρειά­ζο­νται, για να πά­ψει το καθ’ ημάς φο­ρο­λο­γι­κό σύ­στη­μα να εί­ναι το πιο ευ­νοϊ­κό για τον πλού­το σε όλον τον Ο­Ο­ΣΑ­, σε βά­ρος της μι­σθω­τής ερ­γα­σί­ας, της ανά­πτυ­ξης και της δη­μο­κρα­τί­ας.

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στον Γιαν. Σπ. Παργινό, Political.gr, Δημοσιευμένο: 2025-04-20

chatz3

…Ας σκε­φτού­με και την προ­ο­πτι­κή για την πρό­ο­δο της χώ­ρας, αν μετά τα αδιέ­ξο­δα των πρώ­των εκλο­γών ο Κυρ. Μητσο­τά­κης προ­κη­ρύ­ξει και δεύ­τε­ρες και απει­λεί και…τρί­τες, έως ότου κα­τα­κτή­σει την αυ­το­δυ­να­μία.

Οι προ­ο­δευ­τι­κές δυ­νά­μεις θα συ­νε­χί­σουν τους ση­με­ρι­νούς δι­σταγ­μούς, τις αρ­νή­σεις συ­μπό­ρευ­σης και …τις πε­ρί­ερ­γες αριθ­μη­τι­κές πρά­ξεις;

Θα μέ­νουν αδιά­φο­ρες;

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2025-04-19

Διά­χυ­τη εί­ναι η πε­ποί­θη­ση ότι τα πράγ­μα­τα δεν πάνε καλά. Τα πο­σο­στά των αρ­νη­τι­κών κρί­σε­ων για το κυ­βερ­νη­τι­κό έργο εί­ναι ασυ­νή­θι­στα υψη­λά, επί ασυ­νή­θι­στα μα­κρύ χρο­νι­κό διά­στη­μα. Οι δη­μο­σκο­πή­σεις στα­θε­ρά δεί­χνουν ότι μόνο 13 στους 100 κρί­νουν θε­τι­κά την κυ­βερ­νη­τι­κή πο­λι­τι­κή στην οι­κο­νο­μία, μόνο 17 στους 100 το κυ­βερ­νη­τι­κό έργο στην προ­στα­σία των θε­σμών, τη δια­φά­νεια, τη δια­φθο­ρά. Ανά­λο­γη εί­ναι η κα­τά­στα­ση σε όλους σχε­δόν τους το­μείς. Η διε­θνής εμπει­ρία δεί­χνει ότι τέ­τοια αρ­νη­τι­κά πο­σο­στά συ­να­ντώ­νται μόνο σε πε­ρι­πτώ­σεις κυ­βερ­νή­σε­ων που βρί­σκο­νται σε απο­δρο­μή.

Δασμοί, συνέπειες και αντιδράσεις

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2025-04-13

Τα τύ­μπα­να του δα­σμο­λο­γι­κού πο­λέ­μου δεν φαί­νε­ται να σι­γούν σύ­ντο­μα, οι συ­γκρού­σεις θα έχουν διάρ­κεια, ήδη προ­κα­λούν ανα­τρο­πές. Άλλες φαί­νο­νται, όπως η κα­τάρ­ρευ­ση της εμπι­στο­σύ­νης στις αμε­ρι­κα­νι­κές αγο­ρές και η φυγή κε­φα­λαί­ων από τα χρη­μα­τι­στή­ρια, τα ομό­λο­γα και το νό­μι­σμα των Η­ΠΑ­, κα­θώς ο Τραμπ κα­τά­φε­ρε κάτι μέ­χρι πρό­τι­νος απί­στευ­το: Να που­λά όλος ο κό­σμος Αμε­ρι­κή και να φεύ­γει τρέ­χο­ντας από το μέ­χρι πρό­τι­νος «ασφα­λές κα­τα­φύ­γιο». Άλλες δια­φαί­νο­νται, όπως μεί­ω­ση των ρυθ­μών με­γέ­θυν­σης ή μια ύφε­ση στις Η­ΠΑ­ -που δεν θα αφή­σει κα­μία χώρα ανε­πη­ρέ­α­στη

Πρότυπο για τη συνεργασία το εγχείρημα του Δήμου της Αθήνας

Κώστας Ζαχαριάδης, Συνέντευξη στον Βασ. Σκουρή, dnews.gr, Δημοσιευμένο: 2025-04-08

Κώστας Ζαχαριάδης
Κώστας Ζαχαριάδης

Να επι­λέ­ξει ο κό­σμος της πα­ρά­τα­ξης την ηγε­σία του κόμ­μα­τος για την απαλ­λα­γή από την ΝΔ και τις πο­λι­τι­κές της - Το αίμα νερό δεν γί­νε­ται με τη Νέα Αρι­στε­ρά - Η­ Πρό­ε­δρος της Πλεύ­σης Ελευ­θε­ρί­ας έχει με­τα­τρα­πεί σε σύγ­χρο­νο Δον Κιχώ­τη που για λο­γα­ρια­σμό του κ. Μητσο­τά­κη πε­ρι­πο­λεί σε υπαρ­κτά και ανύ­παρ­κτα λα­γού­μια και υπο­νό­μους κυ­νη­γώ­ντας τους δι­κούς της ανε­μό­μυ­λους.

«Η συ­νερ­γα­σία στο Δήμο, όντως εί­ναι το πιο πε­τυ­χη­μέ­νο πα­ρά­δειγ­μα νί­κης και διοί­κη­σης από τον προ­ο­δευ­τι­κό χώρο τα τε­λευ­ταία χρό­νια», δη­λώ­νει στο Dnews ο Κώστας Ζαχα­ριά­δης, που τάσ­σε­ται υπέρ ενιαί­ου ψη­φο­δελ­τί­ου των προ­ο­δευ­τι­κών δυ­νά­με­ων στις προ­σε­χείς εκλο­γές.

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 11751

Απόψεις

Ο Πάπας της νεωτερικότητας

Γιώργος Σιακαντάρης, Τα Νέα, 2025-04-22

Ο Πάπας Φρα­γκί­σκος άφη­σε την επί­γεια πόλη ίσως για την ου­ρά­νια, ίσως και για κα­μία πόλη. Αλλά το σε ποια πόλη θα πάει, κα­μία ση­μα­σία δεν έχει με το ότι αυ­τός άλ­λα­ξε προς το κα­λύ­τε­ρο την πόλη στην οποία έζη­σε. Συνε­χι­στής του δια­κο­πέ­ντος από τους προη­γού­με­νους Πάπες έρ­γου δύο πολύ με­γά­λων Παπών: του Ιωάν­νη ΚΓ’ (1958-1963) και του Παύ­λου ΣΤ’ (1963-1978)...

Να μαζευτούν οι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών

Παντελής Μπουκάλας, Καθημερινή, 2025-05-13

Δύο τινά, αλ­λη­λο­α­πο­κλειό­με­να, ση­μαί­νει η «βόλ­τα» πο­λι­τι­κών από υπουρ­γείο σε υπουρ­γείο. Ή ότι τα πη­γαί­νουν τόσο καλά που ο πρω­θυ­πουρ­γός κρί­νει ότι οφεί­λει να εκ­με­ταλ­λευ­θεί την αξιο­σύ­νη τους και σε άλ­λους το­μείς. Ή ότι τα πη­γαί­νουν τόσο άσχη­μα που κρί­νε­ται ανα­γκαία η με­τα­κί­νη­σή τους.

Ολο νόμοι κι αστυνόμοι…

Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 2025-05-11

Πάνω από 8.300 λέ­ξεις εί­χαν οι δια­τά­ξεις του πρώ­του νό­μου αυ­τής της κυ­βέρ­νη­σης (4777/​2021) για την «ασφά­λεια και προ­στα­σία των Α­ΕΙ­». Ηταν μια υπέ­ρο­χη έκ­θε­ση φα­ντα­σί­ας και ο νό­μος εμπε­ριεί­χε, εκτός από τη μα­κα­ρί­τισ­σα πα­νε­πι­στη­μια­κή αστυ­νο­μία, πολ­λά ηλε­κτρο­νι­κά πα­ρα­φερ­νά­λια.

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 2025-04-22

Ο πρό­ε­δρος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ­ Σωκρά­της Φάμελ­λος μι­λώ­ντας στο ΜEGA για το θέμα των συ­νερ­γα­σιών είπε με­τα­ξύ άλ­λων: «Η πλειο­ψη­φία των πο­λι­τών λέει “βρεί­τε τα” για να έχου­με μiα λύση απέ­να­ντι στην κυ­βέρ­νη­ση Μητσο­τά­κη. Ο­ ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ πήρε μία πρω­το­βου­λία και εί­πα­με ότι εί­μα­στε έτοι­μοι να συ­ζη­τή­σου­με. Από το ΠΑ­ΣΟ­Κ και τη Νέα Αρι­στε­ρά υπήρ­ξε άρ­νη­ση ή κα­θυ­στέ­ρη­ση προ­κει­μέ­νου να δια­μορ­φω­θεί προ­ο­δευ­τι­κή απά­ντη­ση. Απο­δεί­χθη­καν κα­τώ­τε­ροι των πε­ρι­στά­σε­ων».

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρ­χουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώρ­γος Παπαν­δρέ­ου, «αρ­κεί εμείς να τους προ­σέ­ξου­με και αυ­τοί να τους εφαρ­μό­ζουν». Δυστυ­χώς, οι θε­σμοί δια­φά­νειας στην Ελλά­δα εί­ναι σαν τα χω­ριά Ποτέμ­κιν. Στή­νο­νται σαν σκη­νι­κό για βα­ρύ­γδου­πες συ­νε­ντεύ­ξεις Τύπου με δη­λώ­σεις όπως «βά­ζου­με τέ­λος σε ένα κα­θε­στώς αδια­φά­νειας…». Και μετά σιω­πή…

Κατά φαντασίαν ιατρός

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 2025-04-08

Πολ­λούς Απρί­λη­δες πριν, το 1967, οι Ελλη­νες άκου­γαν τον αρ­χι­πρα­ξι­κο­πη­μα­τία Γεώρ­γιο Παπα­δό­που­λο να υπο­δύ­ε­ται τον για­τρό, βέ­βαιος ότι η τρα­γε­λα­φι­κή κα­θα­ρεύ­ου­σά του ήταν η γλώσ­σα του Πλά­τω­να: «Ευρι­σκό­με­θα ενώ­πιον ενός ασθε­νούς, τον οποί­ον έχο­μεν επί της χει­ρουρ­γι­κής κλί­νης. Οι πε­ριο­ρι­σμοί τους οποί­ους θα επι­βά­λω­μεν εί­ναι το δέ­σι­μον του ασθε­νούς». Εκτο­τε, οποια­δή­πο­τε ια­τρι­κού τύ­που με­τα­φο­ρά προς εξή­γη­ση (παρα)πο­λι­τι­κών απο­φά­σε­ων μάς προ­κα­λεί φρί­κη και φόβο.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, KReport, 2025-04-06

Το καλό κλί­μα στις ελ­λη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις μπο­ρεί να δια­τη­ρη­θεί για κά­ποιο διά­στη­μα, που δε γνω­ρί­ζου­με πόσο θα εί­ναι ούτε και γνω­ρί­ζου­με τι μπο­ρεί να το αλ­λά­ξει. Ένα πρώ­το τεστ της αντο­χής του θα πρέ­πει να εί­ναι οι επι­κεί­με­νες έρευ­νες της αμε­ρι­κα­νι­κής εται­ρί­ας Chevron σε πε­ριο­χές που κα­λύ­πτο­νται από το τουρ­κο­λι­βυ­κό μνη­μό­νιο , το οποίο η Ελλά­δα δεν ανα­γνω­ρί­ζει ως έγκυ­ρο. Και επει­δή η πε­ριο­χή βρί­σκε­ται στη Λιβυ­κή πλευ­ρά του μνη­μο­νί­ου, η Τουρ­κία μπο­ρεί να μην επέμ­βει

Η οικονομία και ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης

Σάββας Ρομπόλης, Βασίλειος Μπέτσης, Libre, 2025-04-01

Ο γε­ω­οι­κο­νο­μι­κός και γε­ω­πο­λι­τι­κός πα­γκό­σμιος με­τα­σχη­μα­τι­σμός και οι ανα­κα­τα­τά­ξεις που συ­ντε­λού­νται στην ευ­ρω­παϊ­κή ήπει­ρο κατά την δεύ­τε­ρη δε­κα­ε­τία του 21ου αιώ­να, ου­σια­στι­κά, έχουν στο υπό­βα­θρο τους, με­τα­ξύ άλ­λων, την κυ­ριαρ­χία της με­τά­βα­σης της ψη­φια­κής τε­χνο­λο­γί­ας, της τε­χνη­τής νοη­μο­σύ­νης και των σπά­νιων γαιών στην πα­ρα­γω­γή, την οι­κο­νο­μία και την κοι­νω­νία.

Ποιός λέει ψέμματα; Η EUROSTAT ή ο Μητσοτάκης;

Νικόλ Λειβαδάρη, Ναυτεμπορική, 2025-03-31

Την ίδια μέρα που ανα­κοι­νώ­θη­κε η αύ­ξη­ση του κα­τώ­τα­του μι­σθού ανα­κοι­νώ­θη­καν και τα στοι­χεία της Eurostat που έδει­ξαν ότι οι Έλλη­νες πα­ρα­μέ­νουν προ­τε­λευ­ταί­οι σε αγο­ρα­στι­κή δύ­να­μη σε όλη την Ε­.Ε­., ξε­περ­νώ­ντας μό­νον τη Βουλ­γα­ρία. Χθες, στην κυ­ρια­κά­τι­κη κα­θιε­ρω­μέ­νη ανάρ­τη­σή του, ο πρω­θυ­πουρ­γός μάς ενη­μέ­ρω­σε ότι «η Ελλά­δα πλέ­ον βρί­σκε­ται στην 11η θέση ανά­με­σα στις 22 χώ­ρες της Ε­.Ε­. που έχουν θε­σμο­θε­τη­μέ­νο κα­τώ­τα­το μι­σθό σε ό,τι αφο­ρά το ύψος του μι­κτού βα­σι­κού μι­σθού και στη 13η θέση ως προς την αγο­ρα­στι­κή δύ­να­μη».

Ο τραμπισμός είναι και «ανθυγιεινός»

Μανώλης Πιμπλής, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 2025-03-24

Μόνο μέ­χρι τις 31 Ιανουα­ρί­ου η αμε­ρι­κα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση εξα­φά­νι­σε 8.000 ιστο­σε­λί­δες, όπως έγρα­ψαν οι New York Times, εφη­με­ρί­δα που ο Τραμπ χα­ρα­κτή­ρι­σε «σκου­πί­δια». Από αυ­τές, οι 3.000 εί­χαν να κά­νουν με τον το­μέα της Υγεί­ας. Οι κυ­βερ­νη­τι­κές ιστο­σε­λί­δες που εξα­λεί­φο­νται εί­ναι, όπως γρά­φα­με και την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα («Το πρώ­το αου­το­ντα­φέ της ηλε­κτρο­νι­κής επο­χής», «Εφ.Συν.» 17-03-2025), κυ­ρί­ως από τα υπουρ­γεία Παι­δεί­ας, Υγεί­ας, Εργα­σί­ας και Γεωρ­γί­ας.

Μια μάλλον απαισιόδοξη ματιά στο σήμερα

Κώστας Κωστής, KReport, 2025-03-23

Η θε­μα­τι­κή μας εί­ναι «Η­ Ελλά­δα και ο κα­ται­γι­σμός των νέων προ­κλή­σε­ων: Ανα­ζη­τώ­ντας πλαί­σιο ανα­φο­ράς». Η άπο­ψή μου εί­ναι ότι αυτό το πλαί­σιο ανα­φο­ράς δεν χρειά­ζε­ται ανα­ζή­τη­ση. Λίγο ή πολύ το γνω­ρί­ζου­με όλοι μας, ανε­ξαρ­τή­τως αν σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις δεν θέ­λου­με να το πα­ρα­δε­χθού­με. Το πλαί­σιο αυτό υφί­στα­ται και επι­δρά πάνω μας κάθε στιγ­μή.

ΤΟΥΡΚΙΑ, Από την υβριδική δημοκρατία, στον αυταρχισμό

Βαγγέλης Αρεταίος, KReport, 2025-03-20

Στην τε­λι­κή ευ­θεία για ένα σα­φώς αυ­ταρ­χι­κό κα­θε­στώς ει­σήλ­θε πλέ­ον η Τουρ­κία του Ταγίπ Ερντο­γάν. Η σύλ­λη­ψη του Εκρέμ Ιμά­μο­γλου και άλ­λων πε­ρί­που 100 προ­σω­πι­κο­τή­των του στε­νού και ευ­ρύ­τε­ρου κύ­κλου του, απο­τε­λεί τον τε­λευ­ταίο με­γά­λο σταθ­μό της ιστο­ρι­κής από­κλι­σης της χώ­ρας από κάθε προ­ο­πτι­κή εκ­δη­μο­κρα­τι­σμού.

×
×