Αλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας...

, http://lexidia.pblogs.gr, 02/11/2007


Θέμα επικαιρότητας

Ευρωπαϊκή Αριστερά

Σύνολο: 149 Κείμενα

Η D-Day του Πα.Σο.Κ. πλησιάζει, έφτασε. Και αν πιστέψουμε τα στελέχη του, πρέπει να την εκλάβουμε ως "κορυφαία στιγμή δημοκρατίας, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για το πολιτικό μας σύστημα γενικότερα"! Προφανώς επειδή στο Πα.Σο.Κ. θα εκλέξουν Πρόεδρο θεσμοθετώντας "συμμετοχή στην ψηφοφορία ελεύθερη και ανοιχτή για όλους τους πολίτες, ακόμα και εάν δεν είναι σήμερα εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Μελών και Φίλων του Κινήματος"... Ανοιχτό κόμμα, λοιπόν... Μια πρό(σ)κληση για να σπάσουν οι ασφυκτικές δομές που επιβάλλει η κομματική νομενκλατούρα...

Είναι έτσι, όμως; Μια σύγκριση με την "ανάλογη" διαδικασία που ήδη ξεκίνησε στη γειτονική Ιταλία, από ένα "αδελφό" προς το Πα.Σο.Κ. κόμμα, το Δημοκρατικό (Partito Democratico, από εδώ το μανιφέστο τους>>), μπορεί να δώσει μερικές απαντήσεις -πέραν αυτής που διαφαίνεται ήδη μέσα από τη συνέντευξη του Walter Veltroni στον Αγγ.Αθανασόπουλο για το "Βήμα" της Κυριακής 28 Οκτωβρίου:

"Η επιλογή να εκλέξουμε όχι μόνο τον γραμματέα ενός νέου κόμματος (που δεν έχει ακόμη συσταθεί) αλλά και τους εκπροσώπους του, οι οποίοι πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να καθορίσουν το Καταστατικό του, αντικατοπτρίζει μια μεγάλη δημοκρατική καινοτομία στην ιταλική πολιτική", αναφέρει ο Veltroni [1] ήδη εκλεγμένος ως γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος επισημαίνοντας πως "η αρχή επάνω στην οποία βασιστήκαμε προκειμένου να συστήσουμε το Δημοκρατικό Κόμμα είναι η εξής: κάθε πολίτης, μία ψήφος ".

Τι αναφέρει ο Veltroni; Τρία βασικά πράγματα:

ότι υπάρχει μια ιδρυτική διαδικασία, για την οποία επελέγησαν οι "ανοιχτές εκλογές" (θα δούμε παρακάτω πώς τις εννοούν) για να υποδηλωθεί "η ιδέα ενός κόμματος που δεν θεωρείται ένα ιδιωτικό καλό, ιδιοκτησία των ιδρυτών του, των ηγετών και των στρατευμένων μελών του αλλά ένα μέρος όπου πολλοί πολίτες, ακόμη και εκείνοι που ενδιαφέρονται για την πολιτική για ένα μικρό χρονικό διάστημα ή για μερικά μόνο ζητήματα, μπορούν να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν άμεσα".

ότι όσοι μετέχουν σε αυτή την ιδρυτική διαδικασία εξελέγησαν και οι εκπρόσωποι που θα καθορίσουν το Καταστατικό -και θα δώσουν ζωή και μορφή στο κόμμα.

ότι στην εκλογή της 14ης Οκτωβρίου συμμετείχαν λίγο περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες σε μια χώρα με πενταπλάσιο πληθυσμό από της Ελλάδας, όπου ήδη ακούσαμε ότι το 2004 πήγε ένα εκατομμύριο στην εκλογή του κ. Παπανδρέου και τώρα οι δημοσκόποι αναφέρουν την πιθανότητα ακόμη πιο αθρόας συμμετοχής... Για να γίνει κατανοητό, μάλιστα πόσοι μεγάλος αριθμός είναι αυτά τα 3,5 εκατομμύρια, ο ίδιος ο Veltroni, στην ίδια συνέντευξη, έκανε μια σύγκριση: "Τον περασμένο Απρίλιο, στα συνέδρια των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που γέννησαν το Δημοκρατικό Κόμμα, των Δημοκρατικών της Αριστεράς και της Μαργαρίτας, ψήφισαν 350.000 εγγεγραμμένα μέλη, ήτοι 10 φορές λιγότεροι άνθρωποι από εκείνους που προσήλθαν να ψηφίσουν για την επιλογή γραμματέα".

Η εκλογή, οι εκλογές για να είμαστε ακριβείς, για την ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος έγινε με βάση μια καλά οργανωμένη διαδικασία την οποία εγγυήθηκε "επιτροπή" υπό τον σημερινό πρωθυπουργό Romano Prodi ρυθμίστηκε από λεπτομερείς κανονισμούς, θεσμικά.

Εκλογή χιλιάδων αντιπροσώπων

και περιφερειακών γραμματέων

Στην ιδρυτική-εκλογική διαδικασία του Partito Democratico δικαίωμα ψήφου (με την καταβολή τουλάχιστον 1 Ευρώ) είχαν όσοι Ιταλοί είχαν συμπληρώσει τα 16 την ημέρα της εκλογής, οι Ευρωπαίοι πολίτες που διαμένουν στην Ιταλία, οι εξωκοινοτικοί που έχουν άδεια παραμονής καθώς και οι Ιταλοί του εξωτερικού -συμμετείχαν περίπου 17.000.

Όλοι αυτοί, εκτός από τον γραμματέα του νέου κόμματος, εξέλεγαν τους 2.400 αντιπροσώπους τους στην Εθνική Ιδρυτική-Καταστατική συνέλευση του νέου κόμματος καθώς και τους 4.800 αντιπροσώπους τους στις αντίστοιχες περιφερειακές συνελεύσεις όπως και τους περιφερειακούς γραμματείς. Υπήρξε μάλιστα αναλυτικότατη, καταστατικού χαρακτήρα, πρόβλεψη για το εκλογικό σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι έδρες διανέμονται, όχι μόνον βάσει πληθυσμιακού κριτηρίου αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τον αριθμό ψήφων που πήρε η "Ελιά" στις τελευταίες εκλογές. ΟΙ εκλογείς, δηλαδή, με σχέδιο και οργάνωση, δώσανε, αν όχι και τη σάρκα, τουλάχιστον τα οστά, το "σκελετό" στο νέο κόμμα. Αυτό το "σκελετό" που, καθώς οι αντιπρόσωποι εξελέγησαν από τις 5 λίστες που υπήρχαν, έχει πλέον συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά -αυτά που θα δώσουν περιεχόμενο στο Δημοκρατικό Κόμμα [2].

Ρύθμιση εκλογικών δαπανών και τρόπου διεξαγωγής

της προεκλογικής καμπάνια, με ποινές

Δεν φτάνει αυτό. Ξεκινώντας από την αρχή ότι πρέπει να διασφαλιστεί ισότητα ευκαιριών για τους υποψηφίους -μεταξύ των οποίων, για να γίνουν κατανοητά, τα μεγέθη, ο εκλεγείς Veltoni έλαβε πάνω από 2,6 εκατομμύρια ψήφους, δυο κινήθηκαν μεταξύ 380.000 και 453.000 ψήφων και οι άλλοι δυο από 2.300 μέχρι σχεδόν 6.000 ψήφους- προβλέφθηκε ένας αναλυτικός Κανονισμός Αυτοπειθαρχίας για τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα όπου ρυθμίζονται από θέματα εκλογικών δαπανών -τόσο επίκαιρα τις τελευταίες μέρες εδώ, αν κρίνουμε από τις διαμάχες στα τηλε-παράθυρα- μέχρι τα ζητήματα ενημέρωσης και προβολής των πολιτικών θέσεων και, βέβαια, το ρόλο της "οργανωτικής επιτροπής" στην προβολή της διαδικασίας και τη ρύθμιση όλων των λεπτομερειών... Σε αυτό το πλαίσιο:

ορίστηκε συγκεκριμένο πλαφόν εκλογικών δαπανών (στα 250.000 Ευρώ για τους υποψηφίους γραμματείς, στα 50.000 Ευρώ για τους υποψηφίους περιφερειακούς γραμματείς) και προβλέπεται απόδοση λογαριασμού ως τις 15 Νοεμβρίου (οι εκλογές διεξήχθησαν στις 14 Οκτωβρίου)...

προσδιορίστηκαν οι τρόποι επικοινωνίας και προβολής των θέσεων, απαγορεύθηκαν οι διαφημιστικές καμπάνιες και, σε κάθε περίπτωση, τονίστηκε πως ισχύει η σχετική νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών και γερουσιαστών...

προβλέφθηκε ταχύρρυθμη διαδικασία εξέτασης ενστάσεων και καταγγελιών για παραβίαση των κανόνων διεξαγωγής ττου προεκλογικού αγώνα που είχε τη δυνατότητα να φτάσει μέχρι και τον αποκλεισμό των παραβατών από την εκλογική διαδικασία ή την έκπτωσή τους εφόσον στο μεταξύ έχουν εκλεγεί...

Και βέβαια, επειδή ανοιχτό κόμμα δεν παύει να σημαίνει κόμμα, συμμετοχή, δέσμευση (όχι, είδα φως και ανέβηκα να ψηφίσω), οι διαδικασίες συνεχίζονται και ήδη η Συνέλευση προχώρησε στην εκλογή κάποιων κρίσιμων οργάνων για την ίδρυση του κόμματος: εξελέγησαν ήδη ο αναπληρωτής γραμματέα, ο υπεύθυνος οικονομικών και προχωρά η διαδικασία για τη συγκρότηση επαρχιακών αγώνων. Τελικός, στόχος, η επεξεργασία των βασικών καταστατικών κειμένων του νέου κόμματος (Καταστατικό, Μανιφέστο, Ηθικός Κώδικας) που θα τεθούν προς έγκριση της Ιδρυτικής Συνέλευσης ως τις 28 Φεβρουαρίου 2008...

Συμπερασματικά: οι αναλογίες ανάμεσα στο ιταλικό παράδειγμα και το δείγμα γραφής του Πα.Σο.Κ. (ακόμη και χωρίς να συνυπολογιστεί η εικόνα από την έναρξη της Εθνικής Συνδιάσκεψης) δεν είναι και τόσο ...ευθείες. Θα μπορούσε, μάλιστα, να υποστηρίξει κανείς ότι το Πα.Σο.Κ, -το όλον Πα.Σο.Κ,- μάλλον χάνει την ευκαιρία να γίνει ένα ανοιχτό κόμμα, και να υπερβεί κατεστημένες δομές. Ή, εν πάσει περιπτώσει, μάλλον έβαλε το κάρο μπροστά από το άλογο...

Το  παρόν άρθρο στο http://lexidia.pblogs.gr/2007/11/alla-ta-matia-toy-lagoy-kai-alla-ths-koykoybagias.html  διασφαλίζει με τις υπερσυνδέσεις του κείμενα από τα οποία μπορεί κανείς να πάρει μια γρήγορη ιδέα για τις διαδικασίες που προβλέφθηκαν στην Ιταλία διαβάζοντας (στα ιταλικά). Σημ. Δ.Χ.


[1] Ο Walter Veltroni υπήρξε διευθυντής της "Unita", της εφημερίδας που ίδρυσε ο Antonio Gramsci, ηγετικό στέλεχος του Pci και των σχημάτων που το διαδέχτηκαν και Δήμαρχος της Ρώμης.

[2] Είναι θέμα άλλου άρθρου το ποιο είναι αυτό το πολιτικό περιεχόμενο και τι ενστάσεις διατυπώθηκαν από ηγετικά στελέχη των Δημοκρατών της Αριστεράς που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν στο νέο κόμμα.